Kako da se zaštitite od raka usne duplje

Iako je stopa oboljevanja od kancera usne duplje opala u poslednjih dvadeset godina, stručnjaci smatraju da je broj obolelih i dalje visok. Od svih obolelih čak dve trećine su muškarci. Poznavajući faktore rizika za pojavu ove bolesti kao i znake koji mogu ukazati na postojanje možete umnogome unaprediti uticaj koju će ova bolest imati na vaš život.

Kao i sa mnogim drugim oblicima kancera, rana detekcija kanceroznih lezija može doprineti uspešnom lečenju od ove bolesti. Možete aktivno učestvovati u detekciji znakova time što ćete redovno kontrolisati stanje sluzokože vaših usta. Odvojite nekoliko minuta da pregledate vaše usne, jezik, desni, sluzokožu obraza kao i nepce i sluzokožu ispod jezika. Obratite pažnju na prisustvo:

  • Promenu boje sluzokože (npr. beličaste ili crvenkaste tačke),
  • Kvrge, zadebljanja,  mesta koja su grublja nego okolina, krasta ili erozija,
  • Rana koja često krvari ili ne zarasta,
  • Bol, zategnutost ili utrnulost bilo gde u ustima ili na usnama,
  • Teškoće u žvakanju, gutanju, govoru ili pomeranju vilice ili jezika,
  • Promene u glasu,
  • Promene u zagrizu.
  • Takođe obratite pažnju i na znakove koji se ne tiču usta i usne duplje ali mogu predstavljati znakove oralnog kancera.
  • Drastičan gubitak telesne mase,
  • Kvrge na vratu.

SMANJITE RIZIK

Možete preduzeti korake za smanjenje rizika od oboljevanja izbegavajući ponašanja za koja su istraživači utvrdili da su tesno povezani sa pojavom kancera.
Upotreba bilo kakvih duvanskih proizvoda (cigarete, lula, cigare kao i varijacije koje se ne puše kao što je duvan za žvakanje), naročito u kombinaciji sa žestokim alkoholnim pićima, su jedni od vodećih uzročnika oralnog kancera. Iako ova kombinacija predstavlja primarni uzrok bolesti, hemikalije koje uzrokuju oralni kancer su identifikovane u svim oblicima duvana.
Kao i kod nekih oblika raka kože, dugotrajno, ponavljano izlaganje sunčevim zracima može povećati rizik od pojave raka usne, naročito donje usne. Izbegavajte izlaganje suncu. Ukoliko profesija ili rekreacija zahtevaju da boravite na otvorenom, preduzmite sve mere zaštite kako bi ste zaštitili usne od sunčevih zraka.
Drugi mogući faktori rizika za razvoj oralnog kancera su genetika, funkcionisanje jetre kao i neki lekovi. Način ishrane tekođe može imati uticaja; neke studije prikazuju da ishrana siromašna u svežem voću i povrću može povećati rizik od pojave oralnog kancera.

VAŽNOST PROFESIONALNE STOMATOLOŠKE ZAŠTITE

Redovne posete stomatologu su važne kako bi ste zaštitli sebe od efekata oralnog kancera. Kao deo vašeg redovnog stomatološkog pregleda, vaš stomatolog će pregledati vašu usnu duplju i brzo i lako utvrditi prisustvo kanceroznih ili prekanceroznih promena.
Detekcija i terapija ranih stadijuma je ključna za uspešnu terapiju ove potencijalno smrtonosne bolesti.