Zašto je važan pregled očnog dna? – Oftalomološka ordinacija Svetlost – SP

Zašto je važan pregled očnog dna? – Oftalomološka ordinacija Svetlost – SP

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Oftalomološka ordinacija Svetlost - SP

Pavla Papa 1
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Oftalomološka ordinacija Svetlost - SP

Pavla Papa 1
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Zaštoje važan pregled očnog dna, koliko često je potrebno da se obavlja, za koje pacijente je neophodan? Šta oftalmolog saznaje iz pregleda očnog dna? Da li pregled očnog dna boli? Na koji način se ovaj pregled očiju obavlja? Odgovore nam daje oftalmolog dr Svetlana Popović, iz oftalomološke ordinacije Svetlost – SP, Novi Sad.

Pregled očnog dna

Šta se saznaje pregledom očnog dna?

Pregledom očnog dna utvrđuje se stanje ščnog dna, kao i stanje krvnih sudova, žute mrlje i periferije mrežnjače. Pregled je bitan pri otkrivanju i prevenciji mnogih očnih bolesti i jako je važno da se redovno obavlja.

Za koga je neophodan pregled očnog dna?

Ukoliko ste kratkovidi, pregled je obavezan na svake dve godine. Redovni pregledi očnog dna su jako važni kod bolesnika sa dijabetesom, degeneracijom makule, povećanim krvnim pritiskom i drugim bolestima oka.

Zbog čega je pregled toliko bitan kod kratkovidih osoba?

Kod kratkovidosti su vrlo česte periferne degenerativne promene (istanjena mesta mrežnjače).
Na tim mestima često nastaju pukotine (rupture) mrežnjače, koje dovode do razvoja ablacije retine. Ukoliko se degenerativne promene ili pukotina na vreme otkriju, mogu se laserski zavariti i tako sprečiti nastanak ablacije.

Očno dno pregled

Da li je pregled očnog dna bolan?

Pregled očnog dna je potpuno bezbolan.

Kako se obavlja pregled očnog dna?

Pregled očnog dna podrazumeva pregled staklastog tela, papile (početak vidnog živca), krvnih sudova mrežnjače, makule (žute mrlje) i perifernih delova mrežnjače (retine).

Pregled očnog dna se može vršiti na uskoj zenici, neproširenoj, ali je u velikom broju slučajeva za potpuni pregled periferije potrebno proširiti zenice. Za to se koriste kapi za širenje zenica, čije dejstvo je kratkotrajno. Zenica se vraća na normalnu širinu za nekoliko sati. Dok kapi deluju, vid je zamagljen, tako da za to vreme pacijent ne sme da vozi auto (na pregled dolazi u pratnji).

Za pregled perifernih delova mrežnjače ponekad se koriste specijalna kontaktna stakla koja se postave na prethodno anesteziranu rožnjaču. Ova metoda se koristi samo izuzetno i ne spada u redovni pregled očnog dna.

U ordinaciji Svetlost SP, pregled očnog dna se vrši svim pacijentima u okviru kontrolnog pregleda.

Ukoliko biste zakazali pregled očnog dna, interesuje vas cena pregleda očnog dna ili neke druge oftalmološke usluge, detalje i kontakt podatke naći ćete na prezentaciji Oftalmološke ordinacije Novi Sad – Oftalomološka ordinacija Svetlost – SP.

Oftalomološka ordinacija Svetlost – SP
Pavla Papa 1
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: