Zbog ebole pojačan inspekcijski nadzor u Srbiji

Ebola

Ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar rekao je da će zbog izbijanja epidemije ebole u svetu, na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu od danas biti pojačano prisustvo granične sanitarne inspekcije, a preduzeće se i sve druge neophodne mere da se predupredi pojava ove bolesti.

Ministar Lončar je u izjavi novinarima na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu, nakon obilaska granične sanitarne inspekcije, naveo da je aerodrom najugroženije područje zbog tranzita iz mesta zahvaćenih epidemijom.

Ministar je najavio da će se smene inspektora duplirati, kao i da će se krenuti sa kampanjom podele propagandnog materijala, dodavši da će mere pojačanog nadzora obuhvatiti i Aerodrom „Konstantin Veliki“ u Nišu, na kome se obavljaju čarter letovi.

Nećemo se opustiti ni u drumskom i drugom saobraćaju, rekao je ministar zdravlja i ocenio da će nadležni uspeti da preduzmu sve što je potrebno da se spreči širenje ebole na naše područje.

Ministar zdravlja je istakao da Svetska zdravstvena organizacija (SZO) šalje Srbiji detaljna uputstva i preporuke o ponašanju, shodno razvoju situacije, i podsetio da je od januara u svetu registrovano više od 730 preminulih i 1.323 zaraženih ebolom.

Dr Lončar je naveo da se putnik za koga se posumnja da je zaražen odmah sprovodi u karantin.

Ako dobijemo signal da za ceo jedan avion postoji sumnja da su putnici zaraženi, pripremljena je dodatna prostorija u koju oni ulaze direktno sa piste, koja ima stalnu komunikaciju sa službom hitne pomoći, bolnicama i zavodima za javno zdravlje, objasnio je ministar Lončar i dodao da se potom kreće sa sprovođenjem svih procedura koje je propisala Svetska zdravstvena organizacija.