Zdrava ishrana dojilja

Nakon što se beba rodi, mnoge mlade majke žele da se što brže vrate na svoju staru telesnu težinu. Dobra vest je da dojenje zapravo pomaže telu da se vrati u prvobitno stanje, a da pri tome ne morate (i ne biste smeli) biti na dijeti.

Tokom dojenja, majke koriste i do 500 kalorija više nego majke koje ne doje. Mnoge mlade dojilje su oduševljene gubitkom telesne težine dok se hrane uravnoteženo i bez odricanja. Za vreme dojenja ne treba jesti više nego što jedete inače. Uvek imajte na umu da se kroz dojenje, nedjeljno izgubi i do 0,4 kg.

Stoga, nije preporučljivo započinjati bilo kakve stroge dijete ili prehrambene režime kojima ćete smanjivati unos hrane dok dojite. Dojilje se trebaju hraniti redovno i uravnoteženo, unoseći u organizam sve potrebne hranljive materije uključujući i ugljene hidrate. Pravilna, redovna i raznovrsna ishrana dojilja će rezultirati i pravilnom ishranom bebe.

Mnogi će savetovati dojilji da u telo ne unosi pasulj, papriku, sir i slično. Tačno je međutim, da ništa od ovih namirnica ne može naškoditi kvalitetu mleka. Naravno, postoje namirnice koje majka teže podnosi ili koje uzrokuju nadutost ili grčeve kod bebe, ali takve reakcije su potpuno individualne i različite za svaku majku i njenu bebu. Dojilja će sama prepoznati koje joj namirnice ne odgovaraju, njoj ili bebi, te ih neće unositi, ali ne postoji jedinstveno pravilo za sve. Nekome će jako smetati npr mahune, uzrokujući možda stomačne smetnje bebi, dok će druge majke bez problema jesti mahune bez ikakve reakcije bebe. Stoga, pre nego što se odreknete neke namirnice, proverite da li zaista izaziva tegobe ili ne.

Za vreme dojenja nije preporučljivo konzumirati alkohol i kofein. Ukoliko se ipak desi čaša vina ili šoljica kafe (koje, ponavljamo, treba izbegavati), neka to bude najmanje tri sata pre dojenja.

Dojilje treba da uzimaju što više tečnosti. Najbolje je piti vodu, a možete konzumirati više voća, povrća, supe ili sveže iscijeđenih sokova. Vaše telo gubi tečnost mnogo brže kada dojite, pa uvek pored sebe držite čašu vode. Urin je najbolji pokazatelj unosa tečnosti, tamna boja ukazuje na nedostatak tečnosti, dok svetla i bleda boja pokazuje da organizam dobija dovoljno tečnosti.

Telo dojilje sagoreva mnogo više kalorija, stoga ako volite čokoladu, sada je vreme da u njoj uživate.