Zubne fasete ili viniri

Zubne fasete ili viniri

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Stomatološka ordinacija Dr Bede

Nikole Tesle 20
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Stomatološka ordinacija Dr Bede

Nikole Tesle 20
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Poznato je da se u današnje vreme više ne vodi računa samo o zdravlju zuba, već i o njihovoj lepoti. Zbog toga estetska stomatologija nudi različita rešenja, od beljenja zuba, pa do preoblikovanja vašeg osmeha pomoću faseta. A šta su fasete zapravo? Fasete predstavljaju ljuspice koje se postavljaju na prednju površinu zuba i menjanju njegov oblik, veličinu i boju.

Za razliku od krunica (navlaka) i mostova koji se izradjuju kada neki zub nedostaje ili je polomljen, fasete služe da zdrave zube pretvore u estetski idealan niz. U zavisnosti od toga kakve nepravilnosti je potrebno korigovati, za izradu fasete može i ne mora da se brusi prednja površina zuba. Ovo je takođe bitna razlika u odnosu na krunice, koje zahtevaju brušenje svakog zuba i to u mnogo većoj meri.

 

Koje nepravilnosti mogu da se poprave fasetama?

  • oblik i dužina zuba,
  • uvučen položaj zuba,
  • promena boje zuba,
  • razmaci između zuba,
  • mali prelomi zuba,
  • istrošenost zuba.

Kakve vrste faseta postoje?

Fasete mogu biti direktne i indirektne. Postavljanje direktne fasete na zub znači da stomatolog od bele (kompozitne) plombe pravi željeni oblik i boju zuba, slobodnom rukom. Prednosti ove metode su brzina (potreban je jedan dolazak u ordinaciju) i cena.

Ono što je nedostatak ove metode jeste što svaka plomba menja boju u toku vremena i potrebno je da ih na određeni vremenski period zamenite.

Indirektne fasete se prave od keramike. One zahtevaju nekoliko dolazaka kod stomatologa, kao i izradu fasete u zubotehničkoj laboratoriji. One su estetski idealne, dugotrajne ali i višestruko skuplje.

Da li fasete oštećuju zube?

Pitanje koje najčešće dobijamo od pacijenata je – da li će faseta oštetiti moj zub? Kao što smo već rekli, za fasete nije obavezno brusiti zube, pa odgovor na ovo pitanje zavisi od slučaja od slučaja. Sama tehnologija lepljenja ljuspice na zub ne oštećuje zub i ne zahteva njegovo brušenje. Slučajevi kod kojih je potrebno brusiti (stanjiti) zub jeste kada njegov položaj u odnosu na ostale zube to zahteva. Ako je zub na koji se lepi faseta istureniji u odnosu na ostale zube, takav zub je potrebno stanjiti.

Edelweiss fasete kao idealna kombinacija obe vrste faseta

Edelweiss fasete imaju dobre osobine obe vrste dosadašnjih faseta. Izrađuju se u brzo i pristupačnije su od porcelanskih faseta. Sa druge strane, zbog načina na koji su napravljene, traju dugo i ne menjaju svoj izgled, kao što se to dešava kod faseta pravljenih od materijala za plombe (kompozita).

Edelweiss fasete su fabrički napravljene ljuspice. Za njihovu izradu se koristi laserska tehnolgija. Zbog načina njihove izrade, one imaju idealan izgled i dugotrajnost. Činjenica da su fabrički napravljene ne znači da će te imati fabrički izgled zuba. Naprotiv, ova najnovija tehnologija omogućava prilagođavanje gotovih faseta  obliku i veličini zuba svakog pacijenta.

Prvi dolazak kod stomatologa koji je licenciran za ovu vrstu faseta se sastoji od razgovora, pregleda i procene, da li je u vašem slučaju moguće postići željene rezultate. Druga poseta je ujedno i poslednja, kada izlazite iz stomatološke ordinacije sa novim, lepšim osmehom.

Stomatološka ordinacija Dr Bede
Nikole Tesle 20
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: