Alkoholizam – simptomi i posledice – Neuroprxis Novi Sad

Alkoholizam – simptomi i posledice – Neuroprxis Novi Sad

Mnogi osobe ne žele da priznaju da pate od alkoholizma ili ne vide da imaju taj problem. Kada neka osoba previše pije, ili koristi alkoholna pića da bi izbegla probleme, to može da izazove fizičke i psihološke posledice. Konstantno konzumiranje alkohola ostavlja ozbilje posledice na organizam.

Neurološka i psihijatrijska ordinacija Neuropraxis u Novom Sadu je mesto gde možete potražiti pomoć ukoliko vam alkoholizam zadaje probleme  i ako vam zavisnost od alkohola zadaje zdravstvene i porodične probleme. Zakažite pregled na kontakt telefon:

Neurološka i psihijatrijska ordinacija Neuropraxis

Bulevar patrijarha Pavla 36, Novi Sad

Telefoni:

+ 381 21 54 95 90

+ 381 63 54 01 55

 

Ko je alkoholičar?

Alkoholičarem se smatra svako ko prekomerno pije alkoholna pića. To je bolesnik kod koga se zbog prekomerne i dugotrajne upotrebe alkoholnih pića pojavljuje psihička i fizička zavisnost, zdravstveni problemi, porodični i društveni poremećaji.

Simptomi alkoholizma

  • Različite promene ličnosti, zavisnici postaju agresivni, konfliktni, često su nezadovoljni i razdražljivi.
  • Javljanje psihičke zavisnosti – osoba postaje nesposobna da se kontroliše i prevladava ogromna želja i pshihička potreba za konzumiranjem alkohola.
  • Apstinencijalna kriza – ovo je jako opasno i neprijatno stanje.Nakon konzumiranja velikih količina alkohola dolazi do mamurluka koji je praćen nervozom, mučninom, vrtoglavicom, drhtavicom, lupanjem srca i znojenjem.

Psihičke posledice alkoholizma

Psihičke posledice alkoholizma su oštećenje nervnog sistema i psihički poremećaji, a fizičke posledice dugotrajnog pijenja alkohola su: oštećenja jetre, oštećenja organa za varenje, zapaljenje nerava, zakrečenje krvnih sudova, impotencija i neplodnost, oštećenja kože lica i ceo niz psihičkih poremećaja od kojih je najpoznatija Korsakovljeva psihoza, čiji je glavni simptom amnezija.

Alkoholizam nosi i rizično ponašanje, jer se pod dejstvom alkohola umrtvljuju kontrolni mehanizmi kore velikog mozga, zbog čega popuštaju moralne norme i mogućnost samokontrole i odgovornosti za svoje postupke. Agresivnost, vožnja u pijanom stanju, rizični seksualni odnosi, silovanje, tuče…

Lečenje alkoholizma

Lečenje alkoholizma u ordinaciji Neuropraxis obezbeđuje individualizovan i efikasan tretman, kroz postupni proces detoksikacije organizma od alkohola, nakon kojeg sledi proces održavanja apstinencije i, na kraju, praćenje rezultata lečenja.