Ateroskleroza i moždani udar – Neuropraxis Novi Sad

Ateroskleroza i moždani udar – Neuropraxis Novi Sad

Da li ste skoro kontrolisali krvnu sliku? Koje su vrednosti masnoće u krvi? Svaki put kad kontorlišete krvnu sliku obavezno pogledajte koje su vrednosti lipida u krvi odnosno da li imate povećan holesterol. Ateroskleroza i moždani udar upravo nastaju kada su ovi parametri povećani, zato ih moramo kontrolisati i voditi računa o ishrani, fizičkoj aktivnosti i stilu života.

Da bismo saznali da li smo zdravi i u kakvom su stanju naši krvni sudovi, potrebno je da redovno obavljamo pregled bezbolnom, neinvanzivnim ultrazvučnim metodama, a to su doppler i duplex pregled krvnih sudova. Ovu medicinsku uslugu za vas u našoj ordinaciji obavlja vrhunski stručnjak iz ove oblasti prof. dr Petar J. Slankamenac, neuropsihijatar. Pregled možete zakazati na kontakt telefon:

Neurološka i psihijatrijska ordinacija Neuropraxis

Bulevar patrijarha Pavla 36, Lokal 2, Novi Sad

Telefoni:

+ 381 21 54 95 90

 

Kada se dešava moždani udar?

Moždani udar se najčešće dešava zbog aterosklerotskih promena na krvnim sudovima i zato posebnu pažnju moramo posvetiti povišenim vrednostima masnoće u krvi tzv. hiperlipidemiji.

Kako proveravamo vrednost lipida u krvi?

Da li su vrednosti lipida u krvi poremećene, proveravamo lipidnim statusom, odnosno merenjem njihovih vrednosti u krvi. Lipidni status podrazumeva merenje ukupnog holesterola, LDL, HDL i triglicerida.

Kako masnoće u krvi deluju na naše zdravlje?

Život bez masnoća je nezamisliv , ali ako su njihove vrednosti povećane, onda nastaju razna obolenja. Višak masnoće taloži se na unutrašnjoj strani krvnog suda (ateroskleroza) i vremenom dovodi do sužavanja, pa i do potpunog začepljenja samog krvnog suda.

Ukoliko se to dešava u krvnim sudovima mozga neminovan je nastanak moždanog udara, koji može biti sa fatalnim ishodom ili invaliditetom (samo 25% pacijenata se u potpunosti oporavi, a 50% ostane sa trajnim invaliditetom).