Bol u donjem delu leđa – Neuropraxis Novi Sad

Bol u donjem delu leđa – Neuropraxis Novi Sad

Bol u leđima bilo da je u gornjem, donjem ili srednjem delu leđa zadaje probleme prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, pa čaki i onih kao što je sedenje. Svakom se bar jednom u životu desilo da je imao bol u leđima i da su mu ovakve tegobe zadavale problem.

Bol u krstima ili bol u donjem delu leđa, jedan je od najčešćih oblika bolova u leđima od kojeg pate svi, bez obzira na godine ili profesiju.

Ukoliko imate tegobe kao što je bol u donjem delu leđa ili krstima obavite pregled u ordinaciji Neuropraxis Novi Sad, a termin pregleda zakažite na kontakt telefon:

Neurološka i psihijatrijska ordinacija Neuropraxis

Bulevar patrijarha Pavla 36, Novi Sad

Telefoni:

+ 381 21 54 95 90

+ 381 63 54 01 55

Lumbalni sindrom, lumbago, išijalgija, lumboišijalgija, sve su to  nazivi za bol u krsnom delu kičme. Zbog svojeje učestalosti, lumbalni sindrom predstavlja bolest civilizacije i jedan je od veoma čestih uzroka radne nesposobnosti, odnosno bolovanja.

Prerano starenje i degenerativne promene međupršljenskog diskusa u lumbalnom delu kičme su svakako osnovni razlog ove bolesti. Često, pri podizanju tereta iz nezgodnog položaja tela i, sve češće, zbog promene životnog stila, lumbago se javlja i kod osoba između 30 i 40 godine starosti, pa i mlađih .

Simptomi bola u krstima

Simptomi lumbalnog sindroma su bol u krstima, koji se može spuštati duž noge, uz moguću pojavu grča (spazma) mišića, utrnulosti, mravinjanja (najčešće u stopalu), slabosti mišića na jednoj ili obe noge.Najčešće su zahvaćeni mišići potkolenice, oslabljeno je pomeranje stopala i ograničena je pokretljivost tog dela kičme.

Dijagnostika lumbaga

Za dijagnostiku je potrebno uraditi rendgenski snimak, na kojem se vidi suženje međupršljenskog prostora, sa ili bez izraštaja na pršljenovima (osteofiti), zatim uraditi kompjuterizovanu tomografiju (CT) i/ili magnetnu rezonancu (MR), koje pokazuju u kakvom je stanju meko tkivo, tj. mesto i uzrok pritiska na nerv, i elektromioneurografiju (EMNG), koja pokazuje mesto i stepen oštećenja nerva.

Terapija – lečenje lumbalnog sindroma

Kod većine obolelih prognoza je dobra, dolazi do potpunog ozdravljenja. Protiv bolova kod lumboišijalgije se koriste antireumatici i analgetici, kreme i gelovi. Strogo mirovanje se preporučuje samo u fazi postojanja jakog akutnog bola.

Bolesniku obično najviše odgovara ležanje na leđima, sa savijenim kolenima. Dok traju bolovi, treba izbegavati nagle pokrete. Mirovanje treba da traje što kraće, nakon toga sledi lagano aktiviranje i, kada se bol smiri, započinje se fizikalno i banjsko lečenje išijalgije.