Doppler, TCD i Duplex – Neurološka i psihijatrijska ordinacija Neuropraxis

Doppler, TCD i Duplex – Neurološka i psihijatrijska ordinacija Neuropraxis

Čovek je star onoliko koliko su mu stari krvni sudovi! Doppler i duplex krvnih sudova vrata i glave je ultrazvučni pregled koji omogućava neinvazivan prikaz protoka krvi kroz krvni sud i analizu stanja krvnog suda, što može uputiti na poremećaj protoka i prisustvo plaka, odnosno suženje krvnog suda.

Da bismo saznali da li smo zdravi i u kakvom su stanju naši krvni sudovi, potrebno je da redovno obavljamo pregled bezbolnom, neinvanzivnim ultrazvučnim metodama, a to su doppler i duplex pregled krvnih sudova.  Pregled možete zakazati na kontakt telefon:

Neurološka i psihijatrijska ordinacija Neuropraxis

Bulevar patrijarha Pavla 36, Lokal 2, Novi Sad

Telefoni:

+ 381 21 54 95 90

Moguće je ispitivati stanje i protočnost velikih krvih sudova vrata (dopler karotida i duplex scan karotida i vertebralnih arterija) koji snabdevaju mozak krvlju, a takođe i neposredno krvne sudove mozga (transkranijalni dopler- TCD).

Kada se radi doppler i duplex krvnih sudova vrata?

  • kod osoba za koje se sumnja da su pod povećanim rizikom za nastanak moždanog udara
  • kod osoba koje imaju visok krvni pritisak, poremećene vrednosti masnoća u krvi, povišene vrednosti šećera u krvi, stres u svakodnevnom poslu
  • kod osoba porodično opterećenim za moždani udar i bolesti srca
  • preporučuje se i rizičnim bolesnicima pre velikih operacija

Registracija doppler i duplex krvnih sudova vrata i glave je sasvim bezbolna

Arterije ishranjuju mozak. Bolesti krvnih sudova najčešće dovode do prekida ishrane (kada se dogodi infarkt mozga) ili do krvarenja (pucanje krvnog suda). Obe pojave se u narodu zovu šlog. Spontana krvarenja u mozgu nastaju najčešće zbog prskanja arterije sa slabijim zidovima.

Usled dugotrajne arterijske hipertenzije dolazi do slabljenja zida krvnog suda, a nakon toga i do prskanja krvnog suda. U zavisnosti od veličine krvarenja, pacijent može imati samo glavobolju, psihičku izmenjenost, napad epilepsije, slabost suprotne polovine tela ili da bude u komi.