Dr Ahmet Idrizović specijalista stomatološke protetike – Specijalistička stomatološka ordinacija AB dr Idrizović

Dr Ahmet Idrizović specijalista stomatološke protetike – Specijalistička stomatološka ordinacija AB dr Idrizović

Stomatološka ordinacija AB dr Idrizović
Ćirpanova 13
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Dr Ahmet Idrizović Specijalista stomatološke protetike
Dr Ahmet Idrizović specijalista stomatološke protetike

Medicinske usluge

Biografija doktora

Stomatološka ordinacija AB dr Idrizović Novi Sad

Zakažite pregled

Medicinske usluge

Stomatološki pregled
Stomatološki pregled  je najbolja prevencija u borbi protiv karijesa. Preporučuje se dva puta godišnje, a u uslovima saniranih zuba i uspostavljene dobre oralne higijene, obavezan je pregled jednom godišnje. Redovan stomatološki pregled neophodan da bi se sprečili ili rano otkrili odredjeni poremećaji.

Totalne proteze
Totalnom protezom se rešava problem potpune bezubosti. Izrađivanje totalnih proteza je u potpunosti bezbolno.Uzima se otisak čeljusti i na osnovu njega se izrađuje totalna proteza. Potrebno je izvesno vreme kako biste se navikli na novo strano telo u ustima.

Parcijalne i akrilatne proteze
Ukoliko pacijent nema svoje zube ili ih ima veoma malo, izrađuju se parcijalne ili akrilatne proteze. Akrilatne proteze se najčešće koriste kao privremeno rešenje kada se planira rad na implantima, posle režanj operacije itd.

Valplast proteza
Ugrađuje se ukoliko pacijent ima veoma malo svojih zuba ili kao privremeno rešenje kada se planira rad na implantima. One pružaju bolji estetski ugođaj od klasičnih, parcijalnih proteza, savitljive su i nemaju žičane elemente.

Skeletirane (vizil ili wironit) parcijalne proteze
Skeletirane proteze su izuzetno trajne i predstavljaju najbolje proteze u konvencionalnoj protetici. Mnogo su čvršće, manje i estetski privlačnije. Zahvaljujući smanjenju njihove veličine znatno je olakšano prilagođavanje na postojanje stranog tela u ustima.

Skeletirana proteza sa atečmenima
Postavlja se kod pacijenata koji imaju želju za manjom upadljivošću protetske nadoknade, jer se atečmeni kojima se ova vrsta proteza kači za preostale zube uopšte ne vide, za razliku od kukica koje se postavljaju na običnu skeletiranu protezu.

Metalokeramičke krune
Metalokeramičke krune (ili navlake) se izrađuju kao zamena za nedostajuće zubne površine jednog zuba. Izrađuju se ukoliko je potrebno korigovati oblik, veličinu, boju ili položaj zuba, a najčešće se prave kada je u najvećoj meri zub oštećen karijesom i nemoguće ga je sanirati belom plombom. One u potpunosti imitiraju prirodne zube, kako estetski, tako i funkcionalno.

Metalokeramički mostovi
Izrađuju se ukoliko nedostaje nekoliko zuba, a da je pritom bezubi prostor sa obe strane ograničen prirodnim zubima koji će se koristiti kao nosači mosta. Ukoliko pak ne postoje zdravi zubi, most se može zakačiti za implantat. Oni imaju, ne samo estetsku, nego i zdravstvenu funkciju, jer sprečavaju povlačenje zubnog mesa, a samim tim i kretanje susednih zuba.

Bezmetalne krunice i mostovi
Izrađuju se kada kod pacijenata postoji veća potreba za prirodnjim izgledom zuba. Oni su približno istog kvaliteta i čvrstine kao i metalokeramičke krunice i mostovi. U njihovoj izradi se koriste cirkonijum-dioksid i litijumdisilikat koji obezbeđuju izuzetnu mehaničku otpornost, ali i prelamanje svetlosti koje je slično kao i kod prirodnog zuba.

Livena nadogradnja zuba
Livena nadogradnja zuba se koristi u slučajevima kada je krunica zuba uništena, ali je koren zuba dovoljno dobar da se može iskoristiti. Ona predstavlja metalni kočić, koji se jednim delom zakači u koren zuba, a njegov drugi deo je tako oblikovan da nosi navlaku, odnosno krunicu veštačkog zuba.

Kompozitna nadogradnja
Kompozitna nadogradnja (kompozitnikočići) se, kao i livena nadogradnja koristi u slučaju da pacijent ima očuvan koren zuba iako je krunica u potpunosti uništena. Ona predstavlja metalni kočić koji se sa jedne strane zalepi u koren zuba, a na njegov drugi deo, koji nosi navlaku,tj. veštačku krunicu, se nadoknađuje kompozitnim ispunom.

Fasetirane krunice
Fasete ili zubne navlake koriste se kako bi se popravio izgled istrošene zubne gleđi, izmenjene boje zuba u smislu potamnelih ili obezbojenih zuba, u slučaju postojanja razmaka između zuba, pukotine ili naprsline. To su posebno napravljene ljuspice koje se postavljaju na površinu zuba ulepšavajući njihov izgled. Najčešće se izrađuju od porcelana i kompozitnih materijala.

Zubni implanti
Ugrađuju se kao nadoknada jednog ili više nedostajućih zuba. Oni imaju oblik šrafa koji ima zadatak da imitira koren zuba koji nedostaje i ugrađujemo ih u viličnu kost. Predstavljaju najbolju zamenu za izgubljeni zub, jer se njihovom ugradnjom izbegava brušenje susednih zuba. Izrađuju se od titanijuma, materijala na koji naš organizam dobro reaguje. Obavlja se u lokalnoj anesteziji. Nakon ugradnje potrebno je tri do šest meseci da se implant učvrsti u kosti, nakon čega se stomatološka intervencija nastavlja izradom mostova i krunica.

Implant STRAUMANN
Implante STRAUMANN se ugrađuje na mesto nepostojećeg zuba, a kako bi se nadomestilo njegovo nepostojanje. Izrađuju se od titanijuma, te omogućavaju lakše srastanje sa okolnom kosti.

Suprastruktura za implant
Suprastruktura povezuje implant i krunicu ili je nosač mostova ukoliko nedostaje više zuba.  Izrađene su od titanijuma ili keramike. Keramičke suprastrukture se ugrađuju ukoliko želite da izbegnete prosijavanje kroz krunicu.

Hirurška ekstrakcija impaktiranih (neizraslih) zuba
Predstavlja intervenciju koja se sprovodi prilikom postavljanja fiksnog aparata radi nameštanja zuba na njegovo mesto. Tokom te intervencije prilazi se impaktiranom zubu, oslobađa se od kosti i na taj način se omogućava ortodontu prilaz. Ortodont tom prilikom zalepi breket na zub i žičanom vučom ga kasnije polako, pažljivo spušta i dovodi na pravilno mesto u zubnom luku.

Hirurško uklanjanje viličnih cista (cistektomija)
Vrši se kako bi se u potpunosti uklonio cistični sakus, a koji nastaje kao posledica dugotrajno nelečenog zuba i infekcije njegovog živca. Nekoliko dana pre operacije neophodno je da počnete da pijete antibiotike koje Vam stomatolog prepiše, a sa antibioticima nastavljate i nakon operacije. Sama intervencija se vrši pod lokalnom anestezijom.

Resekcija korena zuba (apikotomija)
Tokom ove intervencije seče se inficirani deo korena zuba. Istovremeno se radi i kiretaža (čišćenje) i potpuno odstranjenje  patološkog procesa iz kosti. Prethodno se obavlja mehanička i hemijska priprema kanala korena zuba iz kojeg se infekcija i proširila, odnosno kanal sprethodno obradimo i napunimo. Obavlja se u lokalnoj anesteziji.

Disekcija zuba
Zahvat tokom kojeg se odstranjuje jedan ili dva korena koje je nemoguće izlečiti konzervativnim putem. Obavlja se i u slučaju da je došlo do frakcije (preloma) zuba u predelu račvanja korenja, a bitno je da se sačuva bar jedan koren kako bi mogla da se izvrši protetska nadogradnja nedostajućeg zuba. Obavlja se u lokalnoj anesteziji i u potpunosti je bezbolno.

Gingivektomija ili opsecanje gingive
Ovo je hirurška intervencija tokom koje se odstranjuju paradontalni džepovi.Tom prilikom odsecaju se delovi gingive koji čine meki zid paradontalnog džepa. Njome se mogu korigovati i neke nepravilnosti u pogledu gingive, kao npr. opsecanjeg ingive u predelu poluizniklih umnjaka, kako bi se oslobodila cela kruna zuba.

Hiruško lečenje paradontopatije (režanj operacija)
Ovo je intervencija tokom koje se odiže gingiva, pravi se režanj, te vidljivi koren zuba i proces ima izmenjenu gingivu sa druge strane čisti se direktnom metodom. Najčešće se izvodi na grupi zubakoji su obuhvaćeni uznapredovalom parodontopatijom, a kod kojih je zbog dubine parodontalnog džepa bilo nemoguće očistiti ga.

Hirurško vađenje zuba
Hirurškom vađenju zuba pristupa se ukoliko dođe do ankiloze, ukoliko je takva anatomija korena zuba da je nemoguće izvaditi ga mehanički, ukoliko je položaj zuba takav da će doći do povređivanja anatomskih struktura ili ukoliko je zub lečen ili karijesno destruiran (uništen). Intervencija se vrši u lokalnoj anesteziji i obuhvata pravljenje hirurškog reza kako bi se zub izvadio.

Kompozitne (bele) plombe, plombiranje kompozitnim plombama
Prilikom standardne popravke zuba koriste se kompozitne, odnosno bele plombe. One su bolje od starih, crnih, amalgamskih plombi u tom smislu što se vezuju za zub putem velikog broja veza u mikropukotinama gleđi i dentina povećavajući površinu kojom se za njega vezuju. Pored toga, hermetički se zatvara kavitet, odnosno prostor unutar zuba koji ostaje kada se ukloni inficirano tkivo. Na taj način se sprečava prodor mikroorganizama u manje otporna zubna tkiva.

Amalgam plombe
Amalgam plombe se koriste samo za izuzetno velike kvarove i za zadnje zube koji treba da podnesu jak pritisak. One se samo mehanički uglavljuju u kavitet koji se pravi tako da je širi na dnu nego na površini, kako bi se sprečilo njegovo ispadanje. Kada se amalgam stvrdne dolazi do njegove mikronske kontrakcije, odnosno skupljanja.Ono je sasvim dovoljno da kroz nastalu pukotinu prođe pljuvačka. Vremenom se  rastvara podloga koja se nalazi ispod plombe i razvija se karijes ispod nje.

GJC plombe (glas-jonomer cementi)
Koriste se za direktnu restauraciju zuba. Oni ostvaruju sa gleđi i dentinom veoma dugotrajne hemijske veze čime se obezbeđuje njihova trajnost. Ove plombe imaju posebnu primenu u dečijoj stomatologiji.

Lečenje kanala korena zuba (endodoncija), endodontska terapija ili vađenje zubnog živca (pulpe)
Tokom ovog postupka iz kanala korena se vadi zubni živac, nakon čega se širi i puni odgovarajućim stomatološkim materijalima. Intervencija je u potpunosti bezbolna.

Vađenje zuba (ekstrakcija)
Samo u slučaju da zub ne možemo nikako da se izleči ili on ometa izrastanje drugog, važnijeg zuba, pristupa se njegovom vađenju. Prethodno se pravi rentgenski snimak, kako bis se napravio plan za najbolji način uklanjanja zuba. Obavlja se uz lokalnu anesteziju, mehaničkim putem, a pre procedure ne bi trebalo jesti ni piti pet ili šest sati.

Mobilni ortodontski aprat
Mobilni ortodontski aprat se koristi za lečenje nepravilnosti položaja zuba, nepovoljnog odnosa vilica i asimetričnosti lica kod dece i odraslih. Mobilni aparat pacijent može sam da skida i vraća u usta po potrebi (npr. tokom jela, održavanja higijene usta itd). On proizvodi blagu silu koja utiče na pomeranje zuba u željeni položaj.

Funkionalni ortodontski aparat
Funkcionalni ortodontski aparat predstavlja vrstu mobilnog ortodontskog aparata koja služi za odvikavanje od loših navika i ispravljanje zagrižaja. Tokom nošenja ovog aparata, deca ne mogu da jedu, piju niti pričaju.

Fiksni ortodontski aparati
Postavlja se na stalne zube kako bi se popravio njihov položaj ili pak izvukli neiznikli (impaktirani) zube. Niz bravica od kojih se on sastoji, posebnim lepkom se postavljaju na zube pritom ne oštećujući zubnu gleđ. Luk, koji povezuje sve bravice sistemom zatezanja pomera zube u željeni položaj. Oni se mogu postavljati bez obzira na starost pacijenta. Nakon završene terapije fiksnim ortodonskim aparatom, pacijentu se izrađuje retiner (mobilni aparat ili folija), kojim se zubi stabilizuju i zadržavaju na mestu. Retiner se koristi oko godinu dana.

Fiksni samoligirajući aparat
Fiksni samoligirajući aparati omogućavaju bržu terapiju od običnih fiksnih aparata. Kako se skraćuje vreme nošenja, tako se smanjuje i broj potrebnih kontrolnih pregleda. Pored kraćeg nošenja, ovi aparati pružiće Vam i veću udobnost.

Fiksni samoligirajući Damon
Predstavlja ortodontski aparat za korekciju nepravilnog položaja zuba. On zbog kombinacije pasivnog samoligirajućeg breketa i primene blagih kontinuiranih sila omogućava znatno ređe kontrole, uz veći komfor zbog toga što ne sadrži Headgere i Delere, a pritom je kraće trajanje terapije.

Fiksni estetski samoligirajuci aparat
Fiksni samoligirajući aparat postavlja se kod pacijenata koji pored brže terapije nepravilnog položaja zuba žele i što manju upadljivost aparata. U njegovoj izradi koriste se akrilat, plastika, keramika, polikristal aluminijum oksida itd. Uz njega se skraćuje vreme nošenja, broj potrebnih kontrolnih pregleda, a pruža veća udobnost.

Lingvalni ortodontski aparat
Lingvalni ortodontski aparat se ugrađuje kod osoba kojima je potrebna korekcija zubnog odnosa, a da im pritom je estetski aspekt od presudne važnosti. On se postavlja sa unutrašnje strane zuba, te je u potpunosti skriven zubima. Ovakva terapija je znatno sporija od terapije klasičnim fiksnim aparatom.

Estetska fiksna proteza
Estetska fiksna proteza se izrađuje ukoliko postoji potreba za popravkom položaja zuba ili vađenjem neizniklih zuba, a da pritom pacijent želi da proteza bude što manje upadljiva. Njene su bravice – delovi proteze koji se lepe za zubnu gleđ – napravljeni od estetskih materijala kao što su safir ili keramika. Mogu biti providne ili izrađene u boji koju odaberete. Luk koji ih povezuje može biti metalni, ali možete odabrati i luk bele boje te će proteza biti u potpunosti neupadljiva.

Redovan stomatološki pregled za decu
Redovan stomatološki pregled se za decu do 12. godine preporučuje na svaka 4 meseca i omogućava proveru kvaliteta pranja zuba, eventuelne kariozne lezije i na vreme primate ortodoksni poremećaji. Pored toga, pružaju se saveti za pravilno pranje zuba.

Zalivanje fisura
Metoda kojom se sprečava stvaranje karijesa, a predstavlja premazivanje najdubljih brazda na zubima, gde se obično skupljaju ostatci hrane, kiselinom koja u gleđi stvara mnoštvo sitnih, odnosno mikropukotina. Zatim se ona dobro ispere, a na tretirano mesto se stavlja tečni preparat safluorom. Taj preparat prodire u sve pukotine, zaravnjuje sva udubljenja na zubu, pa i ona najveća i na taj način sprečava prodo rmikroorganizama.

Ekstrakcija mlečnog zuba
Obavlja se kada se oni klate(pred redovnu smenu zuba), u situacijama kada oni ometaju nicanje stalnih zuba ili ukoliko daju česte infekcije praćene bolom, temperaturom i otokom u predelu zuba. Ekstrakcija predstavlja laku hiruršku intervenciju gde stomatolog brzo, uz lokalnu anesteziju izvadi mlečni zub.

Obrada (čišćenje) paradontalnog džepa
Obavlja se kada su hronično oboljenje desni (paradontopatija), kao i kamenac, prisutni dug vremenski period, te se ispod krune zuba na pravio džep u kojem je nagomilan gnoj.Ona se izvodi hirurški ili nehirurškim zahvatima. U okviru tih zahvata danas se koriste veštački koštani implantati, odnosno veštačka kost. Obavlja se u lokalnoj anesteziji.

Mehaničko skidanje zubnog kamenca
Predstavlja metodu kojom se uklanjaju potencijalni uzročnici parodontopatije. Predstavlja skidanje nataloženih minerala iz pljuvačke koji su se zalepili za zubni plak i omogućili mu da očvrsne. Njega je nemoguće skinuti redovnim pranjem zuba, te se njegovo skidanje obavlja u stomatološkoj ordinaciji.

Ultrazvučno skidanje kamenca
Ultrazvukom se znatno preciznije, brže i u potpunosti bezbolno uklanjaju sve zubne naslage, a koje mogu biti uzročnik parodontopatije. Ultrazvučne vibracije, koje se tom prilikom koriste, pomažu u smanjenju broja oralnih bakterija, tako što u kontaktu sa pomenutim zracima dolazi do njihovog oštećivanja.

Beljenje zuba
Predstavlja estetsku intervenciju koj se primenjuje kada zubi usled dugotrajnog konzumiranja kafe, duvana, slatkiša itd. promene boju i izgube svoj prirodni sjaj. Tokom ove metode boja zuba nakon samo jedne terapije bude svetlija za šest do osam nijansi. Efekat izbeljivanja zuba traje tri do četiri godine, kada se može ponoviti postupak. Nakon ovog postupka, često ostaje blag bol na zubima tokom nedelju do dve dana i primetna je osetljivost na toplo i hladno.

Beljenje zuba laserom, odnosno beljenje fotonskim gelom
Koristi se kada zbog prekomerne upotrebe duvana, kafe, čajeva, slatkiš aitd. zubi izgube svoj sjaj i belinu. Ova metoda je manje agresivna i ne oštećuje zube kao druge metode. Pored toga, ono ne ostavlja bol zuba i njihovu osetljivost na toplo i hladno i daje i do 44% bolje rezultate nego neke druge metode.

Zubni nakit
Postavlja se u potpunost ineinvazivnom metodom. On se za zub vezuje lepkom. U zavisnosti od želje pacijenata, može se ugraditi nakit od zlata, veštačkog dijamanta, cirkon ili pravi dijamant. Ugrađen nakit može, ukoliko se vodi računa, da stoji i do godinudana, a po potrebi se može i samostalno skinuti i da pritom ne ostane nikakav trag niti oštećenje na zubu.

Poliranje zuba
Ovo je veoma važan terapijski i kozmetički postupak gde se rotirajućom četkicom i odgovarajućom pastom uklanjaju meke naslage sa zubne gleđi. Često se koristi i nakon ultrazvučnog uklanjanja tvrdih zubnih naslaga, kako se na tako hrapavim površinama ne bi lako zadržavale meke naslage i ponovo stvarale kamenac. Poliranjem se ne oštećuje zubna gleđ.

Biografija doktora: Dr Ahmet Idrizović Specijalista stomatološke protetike

Dr Ahmet Idrizović specijalista stomatološke protetike

Dr Ahmet Idrizović, specijalista stomatološke protetike, završio je Stomatološki fakultet u Beogradu. Specijalizaciju iz stomatološke protetike završio je u Beogradu, na VMA i Stomatološkom fakultetu, 3 meseca pre roka, po preporuci prof. dr D. Branovačkog i prof.dr B. Grkovića. U periodu od 1975. do 1979. godine, dr Idrizović je bio rukovodilac Stomatološke službe Doma zdravlja Novi Sad. Odlukom Veća Medicinskog fakulteta vodio je praktičnu nastavu studentima Medicinskog fakulteta u Novom Sadu, školske 1970/71. godine.

Odlukom Veća za naučnoistraživački rad, postdiplomske studije i specijalizacije, 1978. godine imenovan je za mentora zubnim lekarima na specijalizaciji iz stomatološke protetike. Godine 1987. na Klinici za stomatologiju VMA, bio je na inovaciji-subspecijalizaciji iz metal keramike, frez tehnike i teleskop kruna.

Zakazivanje pregleda

Dr Ahmet Idrizović

Specijalista stomatološke protetikeMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Stomatološka ordinacija AB dr Idrizović

Ćirpanova 13
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Stomatološka ordinacija AB dr Idrizović

Ćirpanova 13
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Dr Ahmet Idrizović, specijalista stomatološke protetike, u svojoj stomatološkoj ordinaciji AB dr Idrizović pruža sve stomatološke usluge, s akcentom na protetske usluge: privremene krunice, mostove i proteze, metalokeramičke krunice i mostove, totalne i parcijalne proteze, kao i izradu bezmetalnih krunica, malih mostova i viner pločica.

Zakažite pregled

Preporuka strane: