Dr sci.med. Sava Barišić Oftalmolog i očni hirurg – Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss

Dr sci.med. Sava Barišić Oftalmolog i očni hirurg – Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss

Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss
Bulevar oslobođenja 76a
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Dr sci.med. Sava Barišić Oftalmolog i očni hirurg
Dr Sava Barišić, Oftalmolog specijalista

Medicinske usluge

Biografija doktora

Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar Orasis Swiss Novi Sad

Zakažite pregled

Medicinske usluge

Analiza vidnog polja (Humphery & Frequency Doubling Visual Field Testing)
Ovo je dijagnostička metoda koja veoma rano otkriva poremećaje kao što su glaukom, bolesti vidnog živca, šlog i druge bolesti mozga, koje mogu uzrokovati gubitak u perifernom i centralnom vidu, a manifestuju se kao promene u osetljivosti na svetlo u vidnom polju. Za analizu vidnog polja koristi se Henfri aparat kao zlatni standard u oftalmologiji za otkrivanje promena u vidnom polju. Unapređenjem saznanja o različitim funkcijama vida, otkrivena je ova nova vrsta ispitivanja vidnog polja nazvana dvostruko frekventni test ili FDT, koji je u stanju da znatno ranije od drugih otkrije defekte u vidnom polju. To je veoma značajno jer ovo vidno polje doprinosi bržoj dijagnozi i ranom otkrivanju poremećaja u vidu i time pomaže da se brže reaguje i lečenjem spreči nastanak težih oštećenja.

Analiza stanja endotelnih ćelija rožnjače (Noncon Robo-P Konan INC.)
Ova analiza služi za kvantitativnu i kvalitativnu analizu endotelnih ćelija kod pojedinih bolesti rožnjače, promena koje nastaju tokom starenja. Omogućuje procenu rizika i bolju prevenciju oštećenja rožnjače kod operacije katarakte starih osoba sa obolelim i smanjenim brojem endotelnih ćelija, čime je njen značaj za bolje rezultate u hirurgiji katarakte i keratoplastike ogroman.

Određivanje dioptrije refraktometrom
Refraktometar (Nidek autokeratometar/refraktometar) služi za brzo kompjuterizovano određivanje dioptrijske greške oka kod kratkovidosti, dalekovidosti i astigmatizma, brzo i precizno za određivanje naočara, kontaktnih sočiva i podataka za biometriku oka.

Analiza oka ZYOPTIX® dijagnostičkom platformom
ZYOPTIX® dijagnostička platforma, napredni softver, daje detaljnu wavefront analizu individualno za svako oko, pored kompjuterizovane analize i najmanjih nepravilnosti prednjeg segmenta oka i kornealne topografije. Wavefront se razlikuje od drugih metoda u preciznosti merenja ukupne optičke nepravilnosti oka na putu od rožnjače do makule. Zyoptix doprinosi u specijalnim slučajevima još boljem vidu i boljem kontrastnom vidu pri slabijem osvetljenju i noću. I najmanje nepravilnosti rožnjače daju smetnje vida, što otkriva topografska analiza, koja različitu prelomnu snagu označava na obojenoj mapi. Napredni softveri u ovoj oblasti omogućuju vam najbolju korekciju vida.

Telemedicina
Napredna tehnologija i u celosti kompjuterizovan ambulantni rad lekarima ove bolnice omogućavaju aktivno učečće u telemedicini. Ukoliko je potrebno i dopunsko mišljenje, oni će uputiti Vašu Zyoptix analizu ukupne refrakcije ili druge podarke svom centru u Švajcarskoj, sa kojim su u direktnoj vezi. Visokom tehnologijom omogućena je najkvalitetnija brigu o Vašem vidu.

Hirurgija katarakte
Operacija katarakte izvodi se u lokalnoj anesteziji, ambulantno, bezbolna je, kratko traje. Odmah nakon operacije pacijent sa zdravom očnom pozadinom vidi. Pre operacije su neophodni očni pregled i biometrika oka (keratometrija, biometrija očnog sočiva) radi preciznog određivanja buduće dioptrije svakog oka. Za ovu operaciju, ne postoji ograničenje u godinama starosti. Dodatni pregledi su potrebni kod kardiovaskularnih bolesnika, dijabetičara i obolelih od drugih opštih ili očnih bolesti.

Fakoemulzifikacija/operacija katarakte ultrazvukom (laserom)
Fakoemulzifikacija je savremena ultrazvučna metoda operacije katarakte. Posebnim aparatima sa ultrazvučnim talasima deluje se na zamućeno očno sočivo koje se na taj način fragmentira, deli na sasvim sitne čestice koje se iz oka istovremeno usisaju. Ovaj metod je sa minimalnim rezom, koji bez šava brzo zarasta.

Ugradnja veštačkog intraokularnog sočiva
Ugradnja veštačkog intraokularnog sočiva zamenjuje dioptriju prirodnog očnog sočiva, a bira se prema potrebi i želji pacijenta. Moguće je odabrati i takvu vrstu sočiva koja obezbeđuju vid na daljinu i blizinu (refraktivna, akomodativna sočiva). Ugrađeno sočivo ne zahteva brigu, ne skida se i ne oseća, ono postaje trajni deo oka koji preuzima ulogu prirodnog sočiva. Sve češće se zamena očnog sočiva koristi i za korekciju refraktivnih grešaka oka, u smislu korekcije visokih dioptrija refraktivnom hirurgijom.

Kontrolni pregledi nakon operacije
Kontrolni pregledi se obavljaju od 1-3 dana, kao i mesec dana nakon operacije. Za to vreme potrebno je stavljati kapi prema uputu lekara. Kada prođe dati period, određuju se adekvatne naočare. Potrebne su i povremene godišnje kontrole. Posebno se proverava očni pritisak koji se, kod osoba predisponiranih za glaukom, može javiti nezavisno od operacije katarakte.

Hirurgija ablacije retine - pneumatska retinopeksija
Pneumatska retinopeksija je indikovani metod lečenja sveže, nekomplikovane ablacije sa rupturom retine u gornjoj polovini oka. Rupturu iznutra zatvara ubačeni resorbujući gas, retina naleže a ruptura se trajno zavari laserom ili hlađenjem. Sa ovom kratkotrajnom intervencijom moguće je rešiti uspešno 80% slučajeva nekomplikovane ablacije retine kod za to pogodnih slučajeva.

Hirurgija ablacije retine - virektomija
Vitrektomija je operacija koja se obično radi kod komplikovanih slučajeva ablacije retine i to u unutrašnjosti oka. Potpuno se odstrani staklasto telo iz oka, skidaju sve membrane a oko rupture i na periferiji laserom se izazovu ožiljci. Ovo su veoma složene operacije koje zahtevaju precizne aparate, sisteme za gledanje pod mikroskopom u toku intervencije, fine instrumente, razne tečnosti i gasove za naleganje i održavanje mrežnjače na mestu. Kod najtežih slučajeva se koristi silikonsko ulje kao dugotrajnija unutrašnja tamponada.
U unutrašnjosti oka i na mrežnjači se nalaze veoma osetljive i složene strukture, a takve su i same operacije, koje u oko 20% komplikovanih slučajeva ablacije retine zahtevaju više ponovnih intervencija.

Refraktivna hirurgija - skidanje dioptrije laserom
Femto-LASIK tehnika je metoda skidanja dioptrije laserom, pomoću dva laserska sistema najnovije generacije. Pre operacije oko se anestezira kapima, tako da je tretman bezbolan. Kapci se fiksiraju kako bi se onemogućilo treptanje. Intervencija se sastoji iz dva dela: kreiranje poklopca (flapa) na rožnjači i lasersko remodeliranje rožnjače ispod flapa. Do sada je flap pravljen pomoću hirurškog noža – mikrokeratoma, dok se u ovoj bolnici to radi Femtosecond laserom. On se postavlja na oko i bez noža kreira flap u tkivu rožnjače, čime se dobija finiji rez, bolji vid i kraće vreme oporavka. Na tako glatku površinu deluje se drugim, Excimer laserom, koji skida mikronske slojeve tkiva i remodelira rožnjaču prema zahtevima optičke greške. Na kraju se tanki, kornealni poklopac vraća na svoje mesto i odmah započinje proces izlečenja. Posle operacije, meka kontaktna sočiva postavljaju se preko rožnjače kao bi sprečila i najmanja iritacija, a skidaju se sutradan. Oporavak je kratak i možete se brzo vratiti Vašem svakodnevnom poslu. Samo u prvih 24 časa može postojati blaga osetljivost na svetlost, te ostatak dana provedite odmarajući se. Vid je izoštren odmah nakon operacije a potpuna stabilizacija se postiže nakon tri meseca. Kontrolni pregledi se obavljaju prvi i osmi dan, a zatim 1, 3 i 6 meseci posle hirurškog zahvata.

Biografija doktora: Dr sci.med. Sava Barišić Oftalmolog i očni hirurg

Dr Sava Barišić, Oftalmolog specijalista

Dr sci.med. Sava Barišić
datum rođenja: 21.9.1976.

OBRAZOVANJE
Od 2016.
Doktor medicinskih nauka – Medicinski fakultet, Univerzitet Novi Sad
Doktorska disertacija: “Uticaj operacije katarakte na vrednost intraokularnog pritiska”

2003 – 2004.
Škola rezervnih oficira Sanitetske službe VMA (prosečna ocena 9,19)

1995/96 – 2003.
Medicinski fakultet,  Univerzitet Novi Sad
Smer: Doktor medicine (prosečna ocena 9,00)

RADNO ISKUSTVO

Od 2013.
Predavač strukovnih studija optometrije
Departman za fiziku, Prirodno Matemetički Fakultet, Univerziteta u Novom Sadu

Od 2012.
Specijalista oftalmologije, Klinika za očne bolesti, KCV, Novi Sad

2008 – 2012.
Lekar na specijalizaciji, Klinika za očne bolesti, KCV, Novi Sad

2006 – 2008.
Klinički lekar, Klinika za očne bolesti, KCV, Novi Sad

2005 – 2006.
Volonterski staž, Klinika za očne bolesti, KCV, Novi Sad

SERTIFIKATI I USAVRŠAVANJA

2012 – European Society of Cataract and Refractive Surgeons (ESCRS) Observership Grant: Hanusch Hospital, Vienna, Austria (Prof.Dr.med. Oliver Findl)
2012 – European Society of Ophthalmology (SOE) Educational Grant: Eye Institute Gamma Pinto – Cornea Dept, Lisbon, Portugal (Prof.Dr.med. António Castanheira-Dinis)
2012 - International Council of Ophthalmology (ICO) Examination: Part III – Clinical sciences
2011 – German Ophthalmological Society (DOG) Grant: University Eye Clinic – Cornea and Refractive Surgery Dept, Rostock, Germany (Prof.Dr.med. Rudolf F. Guthoff)
2010 – WHO International Strabismus and Paediatric Ophthalmology School, Prague, Czech Republic
2009 – European University Professors of Ophthalmology (EUPO): Cornea, conjunctiva and refractive surgery course, Amsterdam, The Netherlands
2008 – WHO International Cataract School, Prague, Czech Republic
2007 – European University Professors of Ophthalmology (EUPO): Glaucoma and uveitis, course, Vienna, Austria
2005 – International Council of Ophthalmology (ICO) Examination: Part II – Optics and refraction
2004 – International Council of Ophthalmology (ICO) Examination: Part I – The basic science assesment in ophtahlmology
2003 – Program studentske razmene: Odeljenje opšte hirurgije - University Hospital of Santa Catarina, Florianopolis, Brasil

2000 - Program studentske razmene: Odeljenju za plastičnu hirurgiju i opekotine - Rambam Medical Centre, Haifa, Israel

ČLANSTVO U PROFESIONALNIM UDRUŽENJIMA

1. Evropsko udruženja hirurga katarakte i refraktivnih hirurga (ESCRS)
Član Komiteta za mlade oftalmologe (2011 – 2015.)
Član Komiteta za programska pitanja (Od 2015.)
2. Udruženja hirurga katarakte i refraktivnih hirurga Srbije (SSCRS)
3. Srpsko lekarsko društvo (SLD)
Član Glavnog odbora oftalmološke sekcije (Od 2012.)

PUBLIKOVANI NAUČNI RADOVI

1. Grković D, Baršić S. Vidna oštrina nakon operativnog lečenja kraniofaringeoma. Med Pregl. 2016;3-4(69):79–84.
2. Čanadanović V, Latinović S, Barišić S, BabićN, Jovanović S. Promene vrednosti vitaminа C u očnoj vodici u vezi sa starenjem. Vojnosanitetski Pregled 2015; 72 (9):823-826

3. Čanadanović V, Tušek-Ljesević Lj, Miljković A, Barišić S, Bedov T, Babić N. Efekat ciklofotokoagulacije diodnim laserom na lečenje pacijenata sa refraktarnim glaukomom. Vojnosanitetski Pregled 2015; 72 (1):16-20

4. Grković D, Bedov T, Čanadanović V, Babić N, Barišić S. Vidna oštrina nakon operativnog lečenja meningeoma optohijazmalne regije. Medicinski Pregled 2012; 65(7-8):309-314
5. Babić N, Andreić V, Miljković A, Čanadanović V, Barišić S: Dodatna terapija brinzolamidom kod pacijenata na terapiji travoprostom. Medicinski Pregled 2011; 64(5-6): 310-314

6. Babović S, Bedov T, Čanadanović V, Barišić S: Komplikacije šećerne bolesti na oku. Medicina danas 2008; 7(1-3): 74-80

7. Latinović S, Čanadanović V, Babić N, Tušek-Lješević LJ, Grković D, Žikić Z, Babović S, Davidović S, Barišić S, Karadžić J, Malešević M: Istraživanje kvaliteta života uslovljenog funkcijom vida – studija katarakte. Medicinski pregled. 2007; 60(11-12): 653-656

8. Latinović S, Davidović S, Jovanović S, Barišić S: Oftalmološki aspekti atrofično degenerativnih stanja i oboljenja oka, čovek i priroda. Atrofično-degenerativna stanja - oboljenja ljudi u Vojvodini. Matica srpska, Novi Sad. 2006; 75-82

9. Latinović S, Davidović S, Tušek-Lješević Lj, Barišić S: Combined cataract and glaucoma surgery: phakotrabeculectomy vs. deep sclerectomy. South-East European Journal of Ophthalmology. 2006; 1(1-2): 7-10

RADOVI SAOPŠTENI NA NAUČNOM SKUPU ŠTAMPANI U IZVODU

1. Jovanović S, Davidović S, Karadžić J, Barišić S: Primena Avastin-a u lečenju DME. X Kongres oftalmologa Srbije, Novi Sad, Srbija. Zbornik sažetaka. 2009; 40

2. Latinović S, Barišić S, Malešević M, Jovanović S, Davidović S: Prevalence and causes of visual impairment in Vojvodina. 6st Congress of South-East European Ophthalmological Society (SEEOS), Budapest, Hungary, Abstract book, 2009; 20

3. Barišić S, Džinić V, Čanadanović V: Fakoemulzifikacija u lečenju senilne katarakte na Klinici za očne boelsti, KC Vojvodine (2006 – 2008). IX Kongres oftalmologa Srbije, Zlatibor, Srbija. Zbornik sažetaka. 2008; 55

4. Latinović S, Čanadanović V, Barišić S, Davidović S: Cataract visual impairment and surgery outcome study in Vojvodina. Dubrovnik Ophthalmologic School, Dubrovnik, Croatia. Abstract book. 2008; 94

5. Latinović S, Barišić S, Davidović S, Malešević M: Epidemiological Aspects of Causes of Visual Impairment in the Region of Vojvodina – Serbia. World Ophthalmology Congress, Hong Kong. Abstract book. 2008; 280

6. Latinović S, Barišić S, Horvat A: Retinal detachment after cataract surgery. 2nd Pannonic Ophthalmology Meeting, 1st Conference on Prevetion of Blindness-Vision 2020, Novi Sad, Serbia. Abstract book. 2007; 69

7. Davidović S, Miljković A, Latinović S. Horvat A, Barišić S: Aging and its effect on endothelial cell density, pachymetric and keratometric features of healthy cornea. Joint Congress of European Society of Ophthalmology (SOE)/AAO in Conjunction with Öog. Vienna, Austria. Abstract book. 2007; 173

8. Latinović S, Barišić S, Jovanović S: Pseudophakic retinal detachment treated with HD silicone oil. South-East European Ophthalmologic Society (SEEOS) meeting, joint with X-th Annual Meeting of Union of Bulgarian ophthalmologists, Borovec, Bulgaria. Abstract book. 2007; 18

9. Latinović S, Davidović S, Barišić S: Severe Prolipherative Diabetic Retinopaty treated by Parsplana Vitrectomy. South-East European Ophthalmologic Society (SEEOS) meeting, joint with X-th Annual Meeting of Union of Bulgarian ophthalmologists, Borovec, Bulgaria. Abstract book. 2007; 35

10. Latinović S, Barišić S, Davidović S, Horvat A: Can we improve the quality of vision of adult amblyopic ametropic eyes with LASEK?. XXIV Congress of European Society Of Cataract And Refractive Surgeons (ESCRS), London, UK. Abstract book. 2006;

11. Latinović S, Tušek-Lješević Lj, Čanadanović V, Davidović S, Barišić S, Horvat A: Cataract study in the province of Vojvodina, SCG. XXIV Congress of European Society Of Cataract And Refractive Surgeons (ESCRS), London, UK. Abstract book. 2006;

12. Žikić Z, Andreić V, Ljikar J, Barišić S: Use of sliding tarsoconjunctival flap in the reconstruction of the upper eyelid. 3nd Pannonic Ophthalmology Meeting, 2st Conference on Prevetion of Blindness-Vision 2020, Novi Sad, Serbia. Abstract book. 2005; 24

13. Latinović S, Barišić S: Treatment of retinal detachment with pneumatic retinopexy. 1st congress of ophthalmology of Bosnia and Hezegovina, Sarajevo, Bosnia and Hezegovina. Med Arh. 2008; 62 (1. supl. 1): 23

Zakazivanje pregleda

Dr sci.med. Sava Barišić

Oftalmolog i očni hirurgMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss

Bulevar oslobođenja 76a
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss

Bulevar oslobođenja 76a
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Dr sci.med. Sava Barišić, oftalmolog i očni hirurg radi u Očnom centru Vidar – Orasis Swiss, u kojem obavlja analize oka, laserske intervencije i mikrohirurgiju oka. Hirurgija katarakte, skidanje dioptrije laserom, određivanje dioptrije refraktometrom itd.

Zakažite pregled

Preporuka strane: ,