Efikasno prevazilaženje i savladavanje besa

Poznato je da svakoga od nas emocije mogu podići do nebesa ili baciti u ponor. Prisetite se samo svih onih momenata u kojima su radost, ljubav, zadovoljstvo, uspeh… radili za nas i činili da se osećamo posebno. Naše misli i ponašanja pod dejstvom ovakvih osećanja, u mnogome se razlikuju od onih koja su karakteristična za strah, tugu, bol ili bes.

Činjenica je, da će se retko ko požaliti da je previše srećan, ili da mu je uspeh dosadio. Međutim, isto tako je jasno da ti idilični momenti ne mogu dugo potrajati i da ćemo se pre, ili kasnije, suočiti sa različitim spektrom loših osećanja, koja i te kako mogu bojiti naš život.

Bes ćemo svrstati u ovu drugu grupu i označiti ga kao osećanje koje se često javlja, usled ometanja zadovoljenja naših motiva ili ostvarenja naših ciljeva. Intenzitet i snaga besa mogu variratu u velikoj meri i kretati se od negodovanja do izrazito intenzivnog besa, koji često zna da bude praćen agresivnim ponašanjem. Ukoliko se desi da se druga osoba označi kao glavni krivac, što je neki plan ostao neispunjen ili potreba nezadovoljena,bes koji se u tom slučaju javi i te kako može biti intenzivan.

Često se dešava da se na bes gleda, kao na nešto što je spolja merljivo i prema tome, ako neko ne viče, ne psuje i nije agresivan, reklo bi se da takva osoba savršeno vlada svojim besom  i da, shodno tome, nema šta da traži na treningu namenjenom prevazilaženju ovog osećanja.

Ipak, stvari nisu baš tako jednostavne i ovo je dobar trenutak da se zapitamo šta je sa onim osobama, kod kojih preovladava stav da će ih drugi odbaciti ukoliko ne budu prijatni i nasmejani u svakom trenutku i iz tog razloga odbijaju i najmanju pomisao da odreagujuljutito i besno. Šta je sa osobama koji iznova postavljaju sebi pitanje – šta će se desiti ako pokažem da sam besan i, pritom, odgovor po pravilu glasi da će ih drugi osuđivati zbog takvog ponašanja. Mislite li da je ovakvo mišljenje produktivno i da doprinosi blagostanju i spokoju osobe?

Odgovori na gore navedena pitanja bi svakako bili – ne. Bes ne možemo posmatrati kao problematičan samo kada ga je previše. Izostanak, neprepoznavanje – potiskivanje besa, mogu takođe dovesti do problema kao što su zdravstvene smetnje, potištenost, depresivnost, stid ili krivica.

Psiholozi u psihološkom savetovalištu i ordinacijama, pružaju priliku svima onima koji su se prepoznali u nekim od navedenih primera, da putem treninga ili individualnog rada, efikasno prevaziđu problem intenzivnog besa ili prepoznaju i osveste gnev koji je sakriven negde duboko.

Dobra vest je, da bes nije nešto što se dešava po automatizmu, nešto što je jače od nas samih. Kao što smo naučili da burno reagujemo u svakoj situaciji ili da ne reagujemo čak i kada bi to bilo poželjno, isto tako možemo usvojiti i savladati konstruktivne načine ispoljavanja besa, gde na prvom mestu mislimo na jasno i svesno izražavanje svojih misli i osećanja, uz poštovanje drugih ljudi. Takođe, važno je prepoznati i sagledati konflikte, na koje pre ili kasnije moramo da naiđemo, kao priliku ili izazov, a ne kao pretnju ili opasnost.

Kada istrajemo na ovom putu možemo čestitati sebi i sa ponosom konstatovati da, od sada pa nadalje, odgovornost za sopstveno emocionalno reagovanje leži isključivo u nama!

Za efikasno prevazilaženje i savladavanje besa, Psihijatrijska ordinacija Baračkov, stoji Vam na usluzi.

Preporuka strane: