Fakoemulzifikacija – laserska operacija katarakte

Katarakta oka se učestalo javlja kod starijih osoba, ali nije retka ni kod mlađih generacija. Karakteriše je zamagljen vid i njegovo smanjenje. Srećom, postoji operativno lečenje katarakte, koje pacijenta oslobađa ovog poremećaja i vraća mu jasan vid. U specijalnoj oftalmološkoj bolnici Vidar – Orasis Swissoperacija katarakte se obavlja u lokalnoj anesteziji, ambulantno, bezbolna je, kratko traje, a već nakon operacije pacijent sa zdravom očnom pozadinom vidi.

Preoperativno je potreban: očni pregled i biometrika oka (keratometrija, biometrija očnog sočiva) radi preciznog određivanja buduće dioptrije svakog oka. Nema ograničenja u godinama starosti. Dodatni pregledi su potrebni kod kardiovaskularnih bolesnika, dijabetičara i obolelih od drugih opštih ili očnih bolesti.

Fakoemulzifikacija je savremena ultrazvučna metoda operacije katarakte, koja se u široj javnosti često poistovećuje sa laserskom operacijom. Posebnim aparatima sa ultrazvučnim talasima deluje se na zamućeno očno sočivo, koje se na taj način fragmentira, deli na sasvim sitne čestice, koje se iz oka istovremeno usisaju. To je metod sa minimalnim rezom, koji bez šava brzo zarasta.

Ugradnja veštačkog intraokularnog sočiva zamenjuje dioptriju prirodnog očnog sočiva, a bira se prema potrebi i želji pacijenta. Moguće je odabrati i takvu vrstu sočiva koja obezbeđuju vid na daljinu i blizinu (refraktivna, akomodativna sočiva). Ugrađeno sočivo ne zahteva brigu, ne skida se i ne oseća, ono postaje trajni deo oka koji preuzima ulogu prirodnog sočiva. Sve češće se zamena očnog sočiva koristi i za korekciju refraktivnih grešaka oka, u smislu korekcije visokih dioptrija refraktivnom hirurgijom.

Kontrolni pregledi se vrše od 1-3 dana i 1 mesec nakon operacije, a za to vreme je potrebno stavljati kapi prema uputu lekara. Nakon proteklog perioda određuju se potrebne naočare. Povremene godišnje kontrole su potrebne. Osobito za proveru očnog pritiska koji se, kod osoba predisponiranih za glaukom, može javiti nezavisno od operacije katarakte.

Kontaktirajte bolnicu Vidar – Orasis Swiss da bi operacija katarakte vratila dobar vid Vama ili Vašim bližnjima.