Fobije ili strahovi – Neuropraxis Novi Sad

Fobije ili strahovi – Neuropraxis Novi Sad

Svako od nas se bar jednom u životu susreo sa strahom. Strah od letenja, strah od zatvorenog prostora, strah od pauka, strah od zubara …. Sve su to situacije koje nam nedaju mira i kojih želimo što pre da se rešimo. Obično ljudi pod fobijama podrazumevaju svaki strah, i ujedno svako osećanje koje podrazumeva zebnju i odbojnost. Strah je normalna emocionalna reakcija koja se instinktivno javlja kada smo u opasnosti i njen zadatak je da pokrene organizam na što bržu reakciju kojom bismo izbegli ili pobedili opasnost.

Fobije su poseban oblik straha, vezan za određene objekte, mesta, aktivnosti ili situacije. Kako fobije nastaju i kako da ih prepoznamo?

Zakažite termin pregleda u neurološkoj i psihijatrijskoj ordinaciji Neuropraxis i saznajte više o tome šta je fobija i kako je prepoznati.

Neurološka i psihijatrijska ordinacija Neuropraxis

Bulevar patrijarha Pavla 36, Novi Sad

Telefoni:

+ 381 21 54 95 90

+ 381 63 54 01 55

Kako fobije nastaju?

Fobija može da se razvije nakon preživljenog traumatičnog iskustva, koje ostane umemorisano kao opasno i kao takvo nastavi da se izbegava tokom života. S druge strane, fobija može biti rezultat i suptilnijeg nesvesnog mehanizma gde potisnemo unutrašnji konflikt koji nam stvara strepnju i frustraciju projektovanu na spoljašnji objekat od kojeg sada možemo i da pobegnemo.

Koji su simptomi fobije, kako da je prepoznamo?

Tipični simptomi fobije su:

  • Lupanje srca
  • Ubrzano disanje
  • Vrtoglavica
  • Napetost u mišićima
  • Pojačano znojenje
  • Drhtavica ruku ili tela
  • Osećaj slabosti i malaksalosti

Kako funkcionišemo kada imamo fobiju?

U slučaju fobija, i sami procenjujemo da je strah iracionalan i preteran, ali nam to ne pomaže da ga prevaziđemo. Intenzivna nelagoda i neprijatnost se javljaju već prilikom samog razgovora ili razmišljanja o onome od čega strahujemo. Kako bi se zaštitili od tolike neprijatnosti, razvijamo takozvano izbegavajuće ponašanje, odnosno izbegavamo sve što može da nas dovede u kontakt sa objektom ili situacijom koje se bojimo. Kada u tome uspemo osećamo trenutno olakšanje, ali dugoročno izbegavajuće ponašanje dodatno učvršćuje fobiju.

Lečenje fobije

Lečenje fobije obično radimo farmakoterapijom, psihoterapijom ili kombinovanjem ta dva pristupa.