Fras kod dece – Neuropraxis Novi Sad

Fras kod dece – Neuropraxis Novi Sad

Fras ili febrilne konvulzije, najčešće nastaju naglo i mogu biti prvi pokazatelj bolesti deteta. Uglavnom se manifestuju naglo, a napadi počinju pri temperaturi koja je viša od 38,5 stepeni.

Uzrok nastanka frasa još uvek je nepoznata, ali se smatra da nastaje kao odgovor nezrelog mozga dedeta na nagli skok ili pojavu visoke temperature. Smatra se da genetski faktori imaju značajnu ulogu.

Ukoliko vaše dete ima fras pregled možete obaviti u ordinaciji Neuropraxis Novi Sad ,zakazivanjem termina na kontakt telefon:

Neurološka i psihijatrijska ordinacija Neuropraxis

Bulevar patrijarha Pavla 36, Novi Sad

Telefoni:

+ 381 21 54 95 90

+ 381 63 54 01 55

Kako prepoznati fras?

Febrilne konvulzije ili fras su napadi koji se javljaju u toku povišene telesne temperature kod dece uzrasta od 6 meseci do 5 godina.

Kada dođe do naglog skoka temperature dete može prvo da ukoči pogled ili prevrne očne jabučice na gore ili na stranu, a potom da se ukoči, ne reaguje na pozive i počne da trese ruke i noge. Najčešće napad traje 5-10 minuta, spontano prestaje.

Šta uraditi ako odnosno kada dođe do napada?

Febrilne konvulzije izazivaju paniku kod roditelja i strah da im dete umire i zato prave najčešće greške: nasilno otvaraju usta, polivaju dete hladnom vodom, šamaraju. Sve to predstavlja opasnost da se dete povredi i ozbiljnije ugrozi njegovo zdravlje.

Kada dođe do napada, potrebno je da ne paničite, ma koliko vam ta slika delovala strašno. U slučaju da dete dobije fras ostanite staloženi i prisebni koliko je to moguće.Pokušajte staviti dete na bezbedno mesto i nemojte pokušavati nasilno otvaranje usta, nemojte šamarati i polivati dete vodom.

Da li je fras opasan kod dece?

Ova bolest kod mnoge dece ne ostavlja trajne posledice ukoliko ne traje duže od 20-tak minuta. Bez obzira koliko je napad trajao, dete je potrebno odvesti kod neurologa i obaviti detaljan klinički pregledElektroencefalografskim pregledom (EEG) najčešće se utvrđuje normalno stanje mozga.

Tokom svog života čak 3-5% dece doživi fras. Uglavnom se javlja kod dece uzrasta 3 meseca do 5 godina.Smatra se da nastaje kao odgovor dečijeg mozga na nagli skok temperature, međutim genetski faktori igraju značajnu ulogu.