Hirurško lečenje patološke gojaznosti

Patološka gojaznost je oboljenje nastalo kao rezultat suvišnih naslaga masti u organizmu, a određuje se na osnovu Indeksa Telesne Mase (BMI=tel.masa u kg/(tel.visina u metrima)². Ako je BMI iznad 40 kg/m², takva osoba boluje od patološke gojaznosti.

Gojaznost je opasna po zdravlje, jer je povezana sa većom učestalošću kardiovaskularnih faktora rizika, povišenim krvnim pritiskom, šećernom bolešću. Kod ovih osoba je povišen nivo insulina i nivo triglicerida, a smanjen nivo zaštitnog HDL holesterola. Smanjenje telesne mase za 10% smanjuje rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti za 20%. Ozbiljne posledice patološke gojaznosti su poremećaji u radu srca, pluća, bolesti organa za varenje, endokrine bolesti, ali i ortopedske, kožne i ginekološke komplikacije.

Gojaznost predstavlja veliki izazov za lekare ali i veliki psihološki i biološki izazov za same pacijente. Lečenje patološke gojaznosti nema za cilj samo privremeno mršavljenje, već dugotrajni gubitak telesne mase sa smanjenjem faktora rizika i dokazanim promenama u svakodnevnom stilu života.

Cilj hirurškog lečenja patološke gojaznosti

Hirurški tretman ovog stanja je neophodan, jer je to jedini metod kojim se održava dugotrajni gubitak telesne težine i njegova kontrola. Hirurški tretman patološki gojaznih osoba nije estetska procedura, on ne podrazumeva uklanjanje masnog tkiva vađenjem (liposukcija). Nakon operativne procedure, uzimanje hrane se dramatično menja. Smanjuje se kalorijski unos i osigurava da pacijent prihvati promene u ishrani, jedući polako, uzimajući male zalogaje i duže žvaćući hranu. Uspeh hirurškog tretmana mora biti zasnovan na realno postavljenim ciljevima, uz upotrebu dobro dizajniranih i proverenih operativnih tehnika. Operativno lečenje se predlaže onim pacijentima koji imaju patološku gojaznost, dobro su informisani, motivisani i prihvataju rizike operativnog lečenja. Pacijenti sa psihopatološkim manifestacijama, koji ne sarađuju, moraju biti isključeni. Kod svakog pacijenta se procenjuje rizik i korist od ovakvog lečenja. Pacijenti moraju jasno i realno da shvate i prihvate promenu načina života nakon operacije.

Najčešće operativne tehnike u lečenju

  • Gastroplastika gumenim prstenom i gastroplastika regulišućom gumenom trakom, koje se postavljaju na želudac. Ova grupa tehnika dovodi da gubitka tel.mase tako što smanji zapreminu želuca a time i unos hrane.
  • Premošćavanje želuca vijugom tankog creva, gde hrana zaobilazi želudac i dvanaestopalačno crevo i ulazi direktno u tanko crevo.

Skidanje suvišnih kilograma ne bi smelo da se obavlja uz pomoć dijeta za koje ste čuli od prijatelja, već se o tome najpre konsultujte sa stručnjacima.

Materijal je pripremio dr Filko Rastislav, specijalna hirurška bolnica Parks.