Infarkt srca kod mladih – Poliklinika dr Brana Kovačević

Infarkt srca kod mladih – Poliklinika dr Brana Kovačević

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Dr Brana Kovačević

Mičurinova 28
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Dr Brana Kovačević

Mičurinova 28
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Srčani udar ili infarkt je bolest koja je karakteristična za stariju životnu dob, međutim, danas sve češće pogađa i mlade. Mnogi je povezuju sa ubrzanim tempom života i svakodnevnim stresom.

Srčani  udar kod mladih nažalost, više nije fenomen, a medicina je do sada ustnovila nekoliko uzroka za ovu sve češću i kobnu pojavu.

Problemi sa srcem počinju kada ono više nije u mogućnosti da izvrši zadatke koje naše telo pred njega postavlja. Javljaju se tegobe i potrebno je potražiti pomoć lekara. Zakažite kardiološki pregled u poliklinici dr Brana Kovačević na kontakt telefon:

Poliklinika Dr Brana Kovačević
Mičurinova 28
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Kada nastaje srčani udar?

Srčani udar ili infarkt srca nastaje zbog naglog prekida protoka krvi kroz krvne sudove srca koji snabdevaju krvlju srčani mišić.

Infarkt srca sve češće se javlja kod mlađih ljudi od 40 godina. Uglavnom se javlja u jutarnjim satima ili nakon ekstremne fizičke aktivnosti ili emocionalnog stresa.

Infarkt srca – faktori rizika

Kada je reč o mladim osobama, infarkt je uvek iznenađenje. Ipak, postoji nekoliko uopštenih faktora koji ukazuju na rizik od eventualnog oboljenja:

  • Genetska predispozicija – srodnici koji su doživeli infarct
  • Stres – najčešći uzrok infarkta kod mladih
  • Duvanski dim
  • Hipertenzija
  • Visok nivo holesterola i triglicerida u krvi
  • Fizička neaktivnost
  • Gojaznost
  • Dijabetes

Infarkt srca kod mladih – simptomi

Infarkt srca kod mladih je podmukao i najčešće se dešava bez prethodnih upozorenja. U rizičnoj grupi su oni kod kojih je u porodici već neko doživeo moždani, srčani udar ili je kardiovaskularni bolesnik. Koliko god da ste mladi i zdravi, nemojte ignorisati hroničan umor, depresiju, mučnine, povišen krvni pritisak i kontinuiran stres.

Najjasniji simptomi infarkta su jak bol, stezanje i gušenje u sredini grudi. Nijedan od simptoma nije bezazlen i ukoliko osetite bilo koji od njih, vrlo je važno da se u roku sat vremena javite lekaru.

Prevencija infarkta

Zlatno pravilo prevencije kada su mladi u pitanju je kontrolisanje stresa. Ovo znači da ne treba forsirati organizam, već, koliko je to moguće, praviti manje odmore i posvećivati se onome što ne uključuje stresnu situaciju.

Fizička aktivnost je od velikog značaja. Rekreativno bavljenje sportom, vožnja biciklom ili duge šetnje treba da budu deo svakodnevice svih, a mladih pod stresom posebno. Rekreacija, osim što je dobra za telo i kondiciju, doprinosi i boljem raspoloženju.

Redovne kontrole krvne slike su jedan od načina prevencije. Ovo se posebno odnosi na visok nivo holesterola i triglicerida u krvi. Praćenjem saveta lekara i eventualnom terapijom, zapravo čuvate svoje srce i krvne sudove i smanjujete rizik od oboljenja.