Katarakta – uzroci, simptomi i lečenje

Da li ste znali da čak 30 miliona ljudi u svetu, godišnje treba da operiše katarktu? Samo trećina to i učini. Procenjuje se da je katarakta danas vodeći uzrok slepila.

Uzroci katarkte

Šta je katarakta?

Katarakta nastaje usled zamućenja prirodnog sočiva, zbog čega slabi funkcija vida. Manifestuje se kao oblačnost u kristalnom sočivu i uočljiva je čak i golim okom. Može biti blaga ili ekstremna. U svakom slučaju ona značajno utiče na kvalitet života, a njene ekstremne pojave dovode do slepila i invaliditeta.

Katarakte mogu biti:

  • Različite težine (npr. parcijalna ili potpuna, početna, zrela, hipermatule)
  • Različitih sklonosti ka toku (progresivna ili stacionarna)
  • Različitih lokacija (prednja, zadnja, kortikalna, nuklearna)

Dijagnoza katarakte ne bi trebalo da bude komplikovana. Oftalmolog prvo analizira saopštene simptome, uzimajući u obzir istoriju bolesti pacijenta i lekove koje koristi. Zatim, ukoliko postoji rizik od pojave katarakte, sledi ispitivanje oštrine vida, refrakcija i posmatranje biomikroskopskom lampom.

Katarakta – simptomi

Simptomi katarakte

Simptomi katarakte su brojni i jasno definisani. Međutim, veliki deo njih mogu biti propratne pojave  drugih bolesti a najčešće dijabetesa, Zbog toga je važno javiti se očnom lekaru radi pregleda i tačne dijagnoze.

Najčešći simptomi katarakte su:

  • Zamagljen vid ili dim
  • Povećanje teškoća sa vidom noću
  • Osetljivost na svetlost i bljesak
  • Česte promene dioptrije odnosno naočara i kontaktnih sočiva
  • Dupla slika u jednom oku
  • Nejasne boje sa povećanjem žutila

Vrlo često pacijenti pate od više simptoma istovremeno, što u velikoj meri stvara problem u normalnom funkcionisanju čoveka i njegovoj svakodnevici.

Noćna vožnja može biti veoma naporna, kao i veoma sunčan dan. Jak i iznenadan bljesak onemogućava vid u trenutku i često izaziva glavobolje. Duple slike dovode do zbunjenosti, a teško razlikovanje boja još izražajnije doprinosi osećaju nelagode.

Zašto nastaje katarakta?

Najčešća vrsta katarakte su tzv. staračke katarakte. Nastaju posle 55. godine života i vrlo su progresivne. Ukoliko se ne leče, veoma brzo dovode do strašnog gubitka vida i invaliditeta.

Katarakta dijagnoza

Genetska predispozicija igra značajnu ulogu. Nasleđivanje bolesti ide uglavnom ženskom linijom i u tom slučaju pojava katarakte kod narednih generacija dolazi sve ranije. Ako je baka nosilac gena i katarakta joj je dijagnostikovana u 70-oj godini – unuka je može dobiti i u pedesetoj, a njene naslednice i ranije.

Osim genetske predispozicije, katarakta može nastati i povredom oka, kao i dugotrajnom upotrebom određenih lekova. Najveći uticaj na razvoj katarakte imaju kortikosteroidi za astmu ili artritis, kao i lekovi za šizofreniju ili bipolarni poremećaj.

Sekundarni efekti šećerne bolesti često uzrokuju probleme sa vidom, između ostalog doprinose i razvoju katarakte.

U rizičnoj grupi su i oni koji su dugo izloženi sunčevoj svetlosti, bez korišćenja zaštitnih naočara. UV zračenje negativno utiče na kvalitet vida i jedan je od uzroka nastanka katarakte. Obazrivi treba da budu i oni kojima je posao vezan za bilo koju vrstu zračenja.

Katarakta kod dece može biti razvojna anomalija ili nastati posle određenih infekcija majke tokom trudnoće. Tada je urođena.

Katarakta – lečenje

Operacija je, nažalost, jedini način lečenja katarakte. Operacija katarakte ili fakoemulzifikacija podrazumeva odstranjivanje zamućenog sočiva pomoću ultrazvuka i ugradnju veštačkog sočiva na njegovo mesto. Zahvat traje 15-ak minuta i potpuno je bezbolan. Ne postoje kapi ili drugi lekovi koji mogu da izleče i uklone kataraktu.

Operacija katarakte

Trenutak kada će ona zasmetati pacijentu i kada će se on odlučiti na operaciju je prilično individualna stvar. Sigurno je da nikako ne treba čekati da potpuno sazri i da pacijent potpuno izgubi vid. U tom slučaju veoma je teško odrediti dioptriju sočiva koje se ugrađuje u toku operacije. Takođe su i komplikacije u toku operacije katarakte, iako veoma retke, ipak češće kod uznapredovalih i zrelih katarakti.

Svaka osoba je jedinstvena tako da i lečenje ima različitih tokova. S toga je najbitnije pratiti instrukcije doktora i biti disciplinovan.

Ukoliko imate neki od navedenih simptoma ili patite od komplikacija vida, zakažite svoj pregled u nekoj od sledećih ordinacija:

Oftalmološka ordinacija Svetlost – SP

Oftalmološka ordinacija Prof. dr Džinić 

Specijalna bolnica za dijagnostiku i mikrohirurgiju oka Vidar – Orasis Swiss

U odeljku Oftalmološke ordinacije nalazi se spisak svih relevantnih očnih ordinacija.

Izaberite svog lekara i zakažite pregled samo jednim klikom! Spisak lekara u odeljku – Oftalmolog.

Tekst je delimično preuzet sa portala katarakta.org.
Izvori fotografija:
Pixabay
Wikimedia commons
Wikimedia commons
Wikimedia commons

Preporuka strane: ,