Opadanje kose u pečatima – – Poliklinika dr Brana Kovačević

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Dr Brana Kovačević

Mičurinova 28
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Poliklinika Dr Brana Kovačević

Mičurinova 28
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Poremećaji u rastu kose i bolesti kosmatih regija kože su problem koji uzrokuju veliki psihološki stres. Iako ne ugrožava opadanje kose u pečatima definitivno menja život, njena iznenadna pojava i nepredvidiv tok imaju duboki psihološki uticaj na život osoba sa ovim problemom kose

Uzroci opadanja kose se mogu teško odrediti. Ako ste primetili da gubite kosu u pečatima obratite se lekaru u obavite pregled. Pregled dermatologa možete zakazati u poliklinici dr Brana Kovačević, na kontakt telefon:

Poliklinika Dr Brana Kovačević
Mičurinova 28
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Šta je alopecija areata – opadanje kose u pečatima?

Alopecija areata je tip gubitka kose u jasno organičenim regijama, najčešće dolazi do gubitka kose u „pečatima„. Krugovi bez kose pojavljuju se iznenada, naglo, zahvataju najčešće kožu glave, ali i druge delove tela (obrve, trepavice, brada) . Ova bolest pogađa osobe oba pola, neretko se može javiti i u dečijem uzrastu.

Kako nastaje opadanje kose u pečatima?

Nastanak alopecija areata još nije u potpunosti razjašnjen, i smatra se da je autoimuno oboljenje. Iako nije do kraja i sa sigurnošću razjašnjeno šta dovodi do ovakve reakcije imunog sistema, smatra se da za to najčešće postoji genetska predispozicija. Nešto češće alopecija areata javlja se kod obolelih od dijabetesa (šećerne bolesti), bolesti štitaste žlezde, ili je udružena sa drugim autoimunim bolestima.

Okidači za ispoljavanje alopecije areate mogu biti:

  • Emocionalni stres
  • Infektivne epizode
  • Hormonski poremećaji
  • I brojni drugi uzroci

Koji su simptomi opadanja kose?

Opadanje kose u pečatima ili alopecija areate možete jasno prepoznati po jasno definisanim krugovima ili ovalnim oblicima na kojima nema nijedne dlake, koža je glatka i bez znakova upale – može se javiti jedan ili više kružnih delova bez kose (dijametra oko nekoliko centimentara).

Nastanak alopecije areate obično nije praćen drugim simptomima, retko se mogu osetiti peckanje na pojedinim delovima kože glave.

U najtežim slučajevima može doći do potpunog gubitka kose ili dlaka tela. U većini slučajeva problem se može brzo rešiti, u retkim slučajevima je gubitak kose trajan.

Ako ste primetili da gubite kosu u velikoj količini ili se to dešava u jako kratkom roku, obavezno pratite svoje stanje i obratite se lekaru ili dermatologu.