Pronađeni neuroni koji uzrokuju nikotinsku zavisnost

Ciljanje na određenu grupu neurona u mozgu moglo bi pomoći ljudima da prestanu da puše. Zaključeno je prilikom najnovijeg istraživanja naučnika. Eksperimenti koji su se obavljali na miševima pokazali su da se nikotinska zavisnost može pratiti do jednog dela mozga pod imenom interpedunkularno jedro.

Istraživanja su pokazala da neuroni u tom delu mozga „zasvetle“ kada osoba ima potrebu za cigaretom. Posredstvom tih informacija, naučnici veruju da bi lečenje ciljanom redukcijom aktivnosti u interpedunkularnom jedru jednog dana moglo da pomogne ljudima da se reše zavisnosti o duvanu.

Bili smo iznenađeni pronalaskom da samo jedna populacija neurona unutar jedne regije mozga zapravo kontroliše fizičke manifestacije kod uskraćivanja nikotina, kaže vođa istraživanja dr Endrju Tapper sa Univerziteta u Masačusetsu u Bostonu.

Tim doktora Tapper-a prvo je šest nedelja miševima davao nikotin koristeći vodu kao osnovu. Nakon uskraćivanja nikotina miševi su počeli grebati po staklu i tresti, pokazivali su znake prekidanja uzimanja droge. Kod detaljnijeg posmatranja ustanovljeno je da je mozak miševa otkrivao abnormalno povećanu aktivnost u neuronima interpedunkularnog jedra. Takođe, kada bi neuroni bili veštački aktivirani svetlom, miševi bi ponovo pokazivali znake uskraćivanja nikotina bez obzira da li su pre bili izloženi drogi ili ne. Smanjivanjem aktivnosti tih neurona imalo je obrnuti efekat. Pronalasci su objavljeni u dnevniku Current Biologi.

Uloga interpedunkularnog jedra u nikotinskoj zavisnosti ima smisla, kažu istraživači. Taj deo mozga prima signale od ostalih područja mozga uključenih u korišćenje nikotina, te je povezana s osećajem teskobe. Isto tako, vrlo je gusto nabijena molekulima receptora koji su osetljivi na nikotin.

Naučnici ne znaju jesu li pronalasci bitni i za ostale vrste zavisnosti, međutim ta mogućnost nije isključena. Pušenje je preovlađujuće kod ljudi koji koriste i ostale substance , što sugeriše potencijalnu interakciju između korišćenja nikotina i ostalih droga, kaže dr Tapper.