Ranica na grliću materice

Ranica na grliću materice

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...


Telefoni:

Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...


Telefoni:

Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Danas se veliki broj žena često susreće sa ranicom na grliću matericice. Ranice na grliću materice su uglavnom bezbolne i ne prate ih nikakvi simptomi. Ukoliko se simptomi ipak pojave, uglavnom su u vidu pojačanog vaginalnog sekreta ili krvarenja prilikom seksualnog odnosa.

Šta je ranica na grliću materice?

To nije ranica u pravom smislu reči, nego promena koju karakteriše postojanje cilindričnog epitela iz kanala grlića materice, koji se nalazi na „pogrešnom mestu“, na spoljašnosti grlića, gde treba da se nalazi pločasti epitel. Kao takva, promena može da predstavlja ulazna vrata za HPV virus, čiji visokorizični tipovi su najčešći uzročnici raka grlića materice.

Koji su simptomi nastanka ranice na grliću materice?

Kada se radi o ranici na grliću materice, simptomi uglavnom izostaju. Ranice su potpuno bezazlene osim ako se ne inficiraju HPV virusom. Ukoliko dođe do pojačanog sekreta ili do krvarenja neposredno tokom polnog odnosa, najčešće se radi o ranici na grliću i potrebno je uraditi ginekološki pregled.

Šta je potrebno uraditi prilikom ginekološkog pregleda?

Potrebno je uraditi PAP-a briseve, kolposkopski pregled, zatim vaginalni sekret, te briseve grlića materice na bakteriološku analizu, Chlamydiubtrachmatis, Mycoplasmu hominis i Ureaplasmu urealyticum. Ako su sve analize uredne pristupa se lečenju promene. U Ginekološkoj ordinaciji Biovita u Novom Sadu to se radi najsavremenijim aparatom za elektrokauterizaciju.

Metoda je bezbolna, bezbedna i traje oko 3 minute, nakon čega pacijentkinja odmah može da obavlja svoje svakodnevne aktivnosti. Istim aparatom se leče i polne bradavicekondilomi. Uzročnik kondiloma je humani papiloma virus, a polne bradavice je neophodno što pre lečiti, da se ne bi dalje širile.

Da li se ranica na grliću materice može ponovo javiti?

Pojava ranice na grliću materice je moguća sve do početka menopauze. Međutim, nije pravilo da se ranica koja se izleči ili ukloni ponovo pojavljuje ili da će osoba koja je jednom imala ranicu, imati veće sklolonosti ka pojavi nove.

Grlić materice je područje koje je sklono komplikacijama ukoliko se osoba zarazi HPV virusom. Zato, treba povesti računa o polno prenosivim infekcijama. Ukoliko dobijete ili imate HVP, veoma je bitno da lečite infekciju.

Kod pojave kondiloma lekar savetuje i uzimanje uzorka koji se šalje na histopatološki pregled, kako bi se utvrdilo da li su promene benigne.

Ginekološke preglede potrebno je raditi najmanje jednom godišnje ili na šest meseci. Ako vodite računa o svom zdravlju i redovno odlazite na ginekološke preglede, promene na grliću se mogu veoma lako i uspešno sanirati, i na takav način sprećiti da ranice prerastu u ozbiljan zdravstveni problem.

Zakažite pregled

Preporuka strane: