Sonja Paljić Doktor medicine – Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić

Sonja Paljić Doktor medicine – Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić
Vojvođanskih brigada 11/I
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL
Dr Sonja Paljić Doktor medicine
Dr Sonja Paljić, doktor medicine

Medicinske usluge

Biografija doktora

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić Novi Sad

Zakažite pregled

Medicinske usluge

Analiza ćelija plodove vode - amniocenteza - Cena: 24.000 din.
Najviše korišten metod za uzimanje materijala za prenatalnu  dijagnozu je amniocenteza, koja se sprovodi od 16-te gestacijske nedelje trudnoće. Metod podrazumeva uzimanje 10-20 ml plodove vode kroz trbušni zid, pod ultrazvučnom kontrolom. Ćelije u plodovoj vodi potiču od amniona,  fetalne kože i epitela urinarnog trakta. Nakon kultivacije ćelija, pristupa se analizi hromozoma, koja podrazumeva detekciju strukturnih promena hromozoma (delecije, translokacije, duplikacije i dr.) i odstupanje od normalnog broja hromozoma. Rezultati se dobijaju za 8 – 10 dana.

Analiza ćelija resica horiona - Cena: 24.000 din.
Uzimanje uzorka resica horiona se izvodi između 11-14. gestacijske nedelje pod kontrolom ultrazvuka. Hromozomska analiza može se uraditi iz materijala resica direktnom metodom ili nakon kultivacije ćelija. Direktna analiza podrazumeva detekciju promena u broju hromozoma (najčešće su trizomije 13-15. hromozoma tj. Patau sindrom, trizomija 18-Edvardsov sindrom i trizomija 21-og hromozoma-Daunov sindrom) i pol deteta, i rezultat se dobija u roku od nekoliko sati, a definitivan nalaz, koji podrazumeva pregled fine strukture hromozoma, dobija se nakon kultivacije ćelija, u roku od 10 dana.

Analiza ćelija krvi ploda - kordocenteza - Cena: 24.000 din.
Analiza fetalne krvi (kordocenteza), se izvodi posle 20. gestacijske nedelje i podrazumeva uzimanje uzorka fetalne krvi. Koristi se za razjašnjavanje hromozomskih mozaicizama dobijenih u amniocentezi ili biopsiji resica horiona i za dijagnostiku naslednih hematoloških bolesti. Rezultati analize se dobijaju nakon 72 sata.

Analiza kariotipa - Cena: 9.000 din.
Analiza limfocita periferne krvi vrši se kod parova koji imaju ponavljane spontane pobačaje, sterilitet, porodično opterećenje ili su bili izloženi hemikalijama ili zračenju. Za analizu se uzima 2 ml krvi iz vene, a rezultati se dobijaju nakon kultivacije, u roku od 72 sata.

Analiza ćelija pobačenog ploda - Cena: 19.000 din.
Analiza pobačenog ploda se vrši u svrhu potvrde sumnje da je uzrok pobačaja neka od hromozomskih aberacija. Rezultati se dobijaju nakon 8-10 dana. Dobijanje urednog nalaza analize ploda omogućava bračnom paru da naredni put mirno dočekaju najsrećniji trenutak - dolazak zdravog deteta na svet.

Analiza mikrodelecija Y hromozoma - Cena: 12.000 din.
Mikrodelecije Y hromozoma su posle Klinefelterovog sindroma, vodeći genetski uzrok neplodnosti muškaraca. Na Y hromozomu, u regionima koji su označeni kao AZFa, AZFb i AZFc, nalaze se geni odgovorni za proizvodnju sperme i formiranje zdravih i funkcionalnih spermatozoida. Delecije u navedenim regionima nazivaju se mikrodelecije Y hromozoma. One dovode do smanjenja broja (oligospermija) ili potpunog nedostatka spermatozoida (azospermija). Genetska dijagnostika ovih mikrodelecija je veoma važna kako bi se utvrdio razlog muške neplodnosti. Analiza može da se uradi iz brisa unutrašnje strane obraza ili iz krvi i nisu potrebne prethodne pripreme. Rezultati se dobijaju za 2 - 3 dana.

Testiranje na cističnu fibrozu - Cena: 17.000 din.
Cistična fibroza (CF) ili mukovicidoza je jedno od najčešćih genetskih oboljenja u beloj populaciji, sa velikom učestalošću nosilaca mutiranog gena u opštoj populaciji (4 - 5% ). Uzrok cistične fibroze je mutacija gena CFTR, koji se nalazi na hromozomu 7. Nasleđuje se autozomno - recesivno. Nosioci mutiranog gena mogu imati: sasvim zdravu decu, decu koja su obolela od cistične fibroze ili decu koja su, kao i roditelji, samo nosioci gena za cističnu fibrozu. Bolest najčešće remeti funkciju disanja, ali se javljaju i poremećaji u funkciji jetre i pankreasa. Uzorci za prenatalno testiranje su horionske čupice i amnion. Za testiranje kod novorođenčadi i odraslih osoba koristi se bris bukalne sluznice ili krv. Rezultati analize se dobijaju za 2 - 3 dana.

QF PCR plodove vode za 3 – 4 dana - Cena: 11.000 din.
QF PCR plodove vode jeste tehnika kojom se utvrđuje postojanje jedne od tri najčešće trizomije hromozoma, te otkrivanje postojanja nekog od sindroma - Patau sindrom (trizomija 13. hromozoma), Edvardsov sindrom (trizomija 18. hromozoma) i Daunov sindrom (trizomija 21. hromozoma). Pored toga, tehnika QF PCR plodove vode omogućava detektovanje postojanja kompletne triploidije (koja nastaje kao posledica poremećaja broja hromozoma, a koje se često javljaju kod spontanih pobačaja). Zatim, ova tehnika detektuje promene u broju polnih hromozoma Klinefelterov sindrom - XXY i Tarnerov sindrom - X0, kao i promene tipa XXX i/ili XYY. Iz abortivnog materijala se mogu naknadno utvrditi trizomije hromozoma 15,16 i 22 koji predstavljaju najčešće uzročnike spontanog pobačaja u prvom trimestru.

Venske tromboze - Cena: 12.000 din.
Venske tromboze predstavljaju bolest krvnog sistema. Ona nastaje usled zastoja krvnih ugrušaka, koji delomično ili u potpunosti začepe venu i onemogućavaju prolazak krvi kroz nju. Ukoliko dođe do začepljenja površinskih vena u pitanju je superficijalni (površinski) tromboflebitisu, a Ukoliko se krvni ugrušci stvaraju u dubokim venama u pitanju je duboka venska tromboza.

Neinvazivni prenatalni test - Harmony
Neinvazivni prenatalni test Harmony predstavlja analizu DNK fetusa koja se dobija iz krvi majke, a kojom se otkriva postojanje Patau sindroma, Edvardsovog sindroma ili Daunovog sindroma. Izolovana DNK se sekvencira sekvenatorom i dobijeni podaci se analiziraju kako bi se utvrdio eventualan prevelik broh 13, 18. ili 21. hromozoma, kao i prisustvo polnih hromozoma X i Y.

Biografija doktora: Dr Sonja Paljić Doktor medicine

Dr Sonja Paljić, doktor medicine

Sonja Paljić je završila gimnaziju Isidora Sekulić u Novom Sadu sa odličnim uspehom. Medicinski fakultet u Novom Sadu je završila sa prosekom 9.51/10.00. Tokom studija je bila tri godine stipendista Ministarstva za sport i obrazovanje (2004-2007) i 2006-2007 je nagradjena kao najbolji student Univerziteta u Novom Sadu.

Nakon zavšenih studija uradila obavezni staž i položila državni ispit. Svoje dalje obrazovanje i usmerenje je nastavila na doktorskim studijama iz predkliničkih istraživanja na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu . Tokom studija je provela šest meseci u labaratoriji dr Floris Foijera u European Research Institute for Biology of Ageing u Groningenu u Holandiji.

U Ordinaciji je zaposlena od 15.04.2015. godine gde radi u labaratoriji analize: kariotip iz krvi pacijenta, kariotip iz ćelija plodove vode, kariotip iz ćelija horionskih čupica.

Intresuje se za istočnu medicinu i mogučnosti povezivanja znanja u cilju optimalnog tretmana.

Zakazivanje pregleda

Dr Sonja Paljić

Doktor medicineMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić

Vojvođanskih brigada 11/I
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić

Vojvođanskih brigada 11/I
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Dr Sonja Paljić čini deo već uigranog lekarskog tima u okviru Ordinacije za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić. U okviru ordinacije nalazi se laboratorija u kojoj dr Sonja Paljić obavlja sledeće analize: analiza ćelija plodove vode (amniocenteza), analiza ćelija resica horiona, analiza ćelija krvi ploda (kordocenteza), testiranje na cističnu fibrozu, QF PCR plodove vode, analiza mikrodelecije Y hromozoma,  neinvazivni prenatalni test (NIPT) – Tranquility i mnoge druge.

Ordinacija za genetiku i pedijatriju Dr Popić Paljić
Vojvođanskih brigada 11/I
Novi Sad
Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: