Tretmani protiv prekomernog znojenja

Prekomerno znojenje (hiperhidroza) problem je koji muči priličan broj ljudi. Razlog može biti u hormonskim poremećajimagojaznosti, metabolizmu, pa čak i u problemima psihološke prirode. Važno je utvrditi pravi uzrok, jer se tada može pristupiti adekvatnom tretmanu. Jer, osim neprijatnosti, vlažne fleke na odeći u predelu pazuha, često prati i neprijatan miris znoja, pa kod nekih ljudi mogu izazvati i veoma ozbiljne komplekse. Lečenjem prekomernog znojenja leče se i psihološke posledice i kompleksi.

Problem sa znojenjem može se komplikovati sa povremenim ili hroničnim upalama znojnih žlezda u predelu pazuha ili prepona, koje su praćene bolom, otokom i stvaranjem gnojnih kolekcija ispod kože. Ova stanja neretko zahtevaju i hirurške tretmane radi saniranja.

Savremena medicina ovom problemu pristupa na nekoliko nivoa. Kreće se sa higijensko-dijetetskim režimima, zatim se u dijagnostiku i lečenje uključuju endokrinolozi i dermatolozi. Ukoliko se problem produbljuje, uključuju se i hirurzi, pa se obavlja incizija– prosecanje gnojnih cisti, i ekscizija – uklanjanje sektora kože koji je zahvaćen kod slučajeva hronične upale.

U klinici Pekić se problemi prekomernog znojenja i pojava koje su sa njima povezane rešavaju na nekoliko načina; direktnim delovanjem na uzrok ili intervencijama koje doprinose da intezitet znojenja bude manji.

Tretman botoksom (Botulinum toksin) protiv prekomernog znojenja

Ubrizgavanjem određenih količina Botox-a ili Disport-a blokiraju se neurotransmiterske veze u znojnim žlezdama i na taj način smanjuje stvaranje i izbacivanje znoja na površinu kože. Tretman se obavlja tako što se sa nekoliko pravilno raspoređenih potkožnih injekcija lek aplicira pod kožu u predelu pazuha. Rezultat je drastično smanjenje znoja, što je vidljivo su nekoliko dana, a efekat traje narednih šest meseci, posle čega se može ponoviti, recimo sledećeg proleća pre nastupajuće letnje vrućine. Procedura se može ponavljati nekoliko godina za redom, bez rizika od bilo kakvih komplikacija.

Tretman Smart lipo laserom (laserska lipoliza)

Smart lipo laser, kao poslednja reč u kada je u pitanju laserska liposukcija, pokazao se efikasan i pri rešavanju problema prekomernog znojenja, pa je laserska lipoliza je sve popularnija i traženija procedura, pre svega zbog svoje jednostavnosti, sigurnosti i efikasnosti.

U uslovima lokalne tumescentne anestezije i blage sedacije, regije pazuha tretiraju se laserskim zrakom koji razara znojne žlezde, značajno redukuje njihov broj i na taj način redukuje ukupnu količinu proizvedenog znoja. Intervencija se radi ambulantno i postižu se trajni rezultati u smanjenju prekomernog znojenja od 60-80 odsto.

Jedan od načina da se smanji intezitet znojenja je redukovanje znojnih žlezda. I tu se laser pokazao kao veoma koristan. Zapravo, u ovom slučaju se vrši laserska epilacija, odnosno trajno uklanjanje dlačica sa predela sklonih znojenju, recimo pazuha. Time se redukuju i znojne žlezde, a samim tim i količina znoja. Naročito se preporučuje kod pacijenata kod kojih je nakon epilacije drugim metodama došlo do upale gnojnih čvorića ispod kože, kako i predelu pazuha, tako i u preponama.

Rešite se svih neprijatnosti u vezi sa ovom neprijatnom pojavom, a najbolje rešenje Vam nudi poliklinika Pekić.