Ugradnja silikona u grudi – implantati

Postoje brojna pitanja i dileme kada je u pitanju ugradnja implantata u grudi. U narednim redovima poliklinika Pekić će pokušati da Vam odgovori na najznačajnija i najčešća. Silikonske grudi su postale uobičajen i, za mnoge žene, neophodan način ukrašavanja tela. Ali, ne samo to. Pozitivan utisak i dobar osećaj koje silikonski implantati obezbeđuju ženama, podižu njihovo samopouzdanje. A, lično zadovoljstvo je ipak najvažnije od svega.

Ugradnja silikona u grudi možda jeste rutinski posao, posebno ako su plastični hirurzi sa dugogodišnjim iskustvom, ali i dalje ostaje vrlo delikatan, pa je najbolje ovakve operacije prepustiti visokostručnim lekarima kao što su specijalisti plastične i rekonstruktivne hirurgije poliklinike Pekić.

Koliko dugo treba da se suzdržavam od vežbanja i drugih fizičkih aktivnosti posle operacije grudi?

Vaš doktor je najbolji savetodavac i na njemu je da Vam kaže koliko dugo ne bi trebalo da odlazite na posao i kada da se vratite normalnim aktivnostima. Period oporavka nakon ugradnje silikona u grudi je individualan proces, razlikuje se od žene do žene. Uopšteno, prvih nekoliko dana su najneprijatniji. Prosečan period vraćanja normalnim aktivnostima je 4-6 nedelja. Potrebno je vreme da tkivo pravilno sraste oko implanta tako da u navedenom periodu ne treba izlagati telo, naročito gornji deo, vežbama, savijanju ili istezanju. Relaksiranje u đakuziju ili plivanje u bazenu ne preporučuje se prvih mesec dana posle operacije na grudima, dok je šetnja dobra za podsticanja cirkulacije. Što je veći implant to su teže grudi, trebalo bi da nosite dobar grudnjak koji će minimalizovati pokrete dojki, naročito kod trčanja. Pacijenti se razlikuju, zato se redovno konsultujte sa svojim doktorom.

Mogu li ići u solarijum posle operacije?

Sunčevi zraci ne škode implantima, ali mogu pogoršati ožiljak. Trebalo bi da izbegavate solarijum i sunčanje bar godinu dana posle operacije dok ožiljci potpuno ne srastu i formira se nova koža. Izlaganjem sunčevim zracima ožiljci zauvek dobijaju pigmentisanu crnu boju te su kasnije vidljivi. Implant se može zagrejati i duže mu treba da se ohladi u odnosu na Vaše telo.

Letenje i ronjenje sa implantima?

Mnoge žene sa silikonskim implantima bave se letenjem ili ronjenjem. Moguće je lagano širenje ili skupljanje implanta usled promene pritiska, što može rezultovati manjom količinom vazdušnih balončića unutar implanta. I sa implantima punjenim gelom ili salinom možete osetiti ili čuti zvuke tečnosti (tiho klokotanje). To je sasvim u redu i samo će se korigovati u toku 24-48h.

Grudnjaci sa žicom – kada?

Mnogi doktori traže od pacijentkinja da sačekaju 3 meseca pre nego što ponovo počnu da koriste grudnjake sa žicom. Vaše telo u tom periodu formira tkivo oko implanta čineći ga sastavnim elementom vašeg tela. Pritisak žice grudnjaka može dovesti do trajnog nepravilnog formiranja tkiva, odnosno do deformiteta. Ipak, sa vremena na vreme, na kraći period, ovakav grudnjak se može koristiti bez ikakvih posledica.

Da li će se moje grudi kretati normalno?

To zavisi od više faktora, kao što su tip implanta ili način na koji ih vaše telo nosi. Većina žena koristi implante koji su mekani i fino se kreću, a manji broj odlučuje se za čvršće implante koji su podložniji inerciji pa se više kreću.

Koliko je težak silikonski implant?

Težina implanta zavisi od veličine i punoće. Implant od 250cc punjen sa 250cc gela težak je oko 250g.

Da li ću dobiti strije na grudima?

Ugrađivanje implanta može dovesti do strija na grudima, ali veoma retko.

Koji je efekat pušenja na proces oporavka od operacije?

Pušenje uzrokuje skupljanje krvnih sudova, smanjujući snabdevanje organizma krvlju i kiseonikom. To dovodi do usporenog zarastanja tkiva. Različiti doktori imaju različite stavove po pitanju prekida pušenja. Uglavnom su to pet nedelja pre do pet nedelja posle operacije.

Da li ću izgubiti osećaj u bradavicama?

Može doći do promene u osećajima na bradavici posle operacije. Osetljivost se može smanjiti, ali i povećati. Promena varira od potpune neosetljivosti do preosetljivosti i može biti privremena ili trajna.

Da li treba da imam idealnu težinu pre operacije?

Trebalo bi da imate približnu težinu idealnoj. Značajan gubitak težine posle operacije može uticati na željeni rezultat na nezadovoljavajući način. Može doći do promene veličine grudi ili do njihovog spuštanja. Dobijanje na težini dovodi do povećanja veličine grudi.

Imam preko 50 godina, da li sam previše stara za ugradnju implantata?

Godine nisu važne, važno je samo opšte zdravlje.

Šta se može desiti tokom trudnoće?

Svaka žena je slučaj za sebe i različite se stvari dešavaju u toku trudnoće, pre ili posle. U toku trudnoće dolazi do prirodnog uvećanja dojki koje prolaze kroz sve uobičajene promene za tu fazu. Uvećanje dojki u toku trudnoće varira od žene do žene, a uticaj ima i veličina implanta.

Dojenje sa silikonskim grudima

Mnoge žene sa ugrađenim implantima bez problema doje svoje bebe. Istraživanja su pokazala da žene sa silikonskim implantima, bilo da su punjeni gelom ili salinom, nemaju povećanu koncentraciju silikona u mleku u odnosu na žene koje nemaju implante. Ipak, kod nekih žena implanti mogu uticati na sposobnost dojenja. Rez na kolutu bradavice je najčešći uzrok. Neke žene imaju mastitis ili upalu što komplikuje dojenje. Uzimanje antibiotika pri pojavi prvih simptoma može rešiti problem. U svakom slučaju, pri pojavi ovakvih problema konsultujte svog doktora pre uzimanja antibiotika.

Savete i konsultacije, kada je u pitanju ugradnja silikona u grudi – implantati, potražite u poliklinici Pekić.