Vantelesna oplodnja – Specijalna ginekološka bolnica Genesis

Vantelesna oplodnja – Specijalna ginekološka bolnica Genesis

Zakazivanje pregledaMolimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Specijalna ginekološka bolnica Genesis

Uroša Predića 4
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

Pošaljite E-mail

Pitanje za doktore

Molimo Vas sačekajte Slanje mejla ...

Specijalna ginekološka bolnica Genesis

Uroša Predića 4
Novi Sad

Telefoni:


Važno:
Ukoliko je Vaš zatev stigao u toku radnog vremena, naša medicinska sestra će Vas pozvati i ugovoriti datum i termin pregleda.

U tekstu koji sledi dr Zorica Crnogorac iz Specijalne ginekološke bolnice Genesis daće Vam odgovore na najčešća pitanja i nedoumice koji se javljaju kod svih parova sa problemom steriliteta i odlučuju se na vantelesnu oplodnju. Za dodatna pitanja u vezi sa vantelesnom oplodnjom, više informacija o doktorki Crnogorac ili zakazivanje pregleda pogledajte stranicu dr Zorica Crnogorac. Ukoliko želite da saznate više o bolnici Genesis i doktorima koji rade u njoj, posetite prezentaciju bolnice – Specijalna ginekološka bolnica Genesis.

Vantelesna oplodnja

Svi bismo mi želeli da nam u životu sve ide kao podmazano. Međutim, neretko se na putu ka sreći ispreče neki problemi. Najčešće se zatrudnjivanje i trudnoća uzimaju zdravo za gotovo. Međutim, sve se češće mladi, ali i nešto stariji parovi susreću sa problemom koji se krije pod imenom – sterilitet. Ponekad ga je moguće izlečiti, ali postoje slučajevi u kojima je jedini spas vantelesna oplodnja.

Ukoliko imate ovaj problem, pre nego što klonete duhom, znajte da je trudnoća nastala vantelesnom oplodnjom u potpunosti identična kao i svaka druga trudnoća nastala na prirodan način. Jedina razlika je u tome što se oplodnja jajne ćelije ne obavlja u Vašem organizmu nego u laboratorijskim uslovima.

Sterilitet

Mnogi ljudi se pitaju da li imaju problem steriliteta i kada se može reći da je prisutan sterilitet. O njemu se može govoriti u slučaju kada se nakon godinu dana redovnih polnih odnosa ne ostvari trudnoća. Treba razlikovati sterilitet od fertiliteta. Sterilitet predstavlja nemogućnost začeća, dok fertilitet predstavlja nemogućnost iznošenja začeća i zdravog novorođenčeta.

U oko 35% je uzrok steriliteta muški faktor. U istom procentu se javlja ženski faktor kao uzrok steriliteta. U oko 20% slučajeva javlja se problem i kod muškarca i kod žene, a u oko 10% slučajeva su uzroci steriliteta nepoznati, odnosno nije moguće utvrditi organski uzrok neplodnosti.

Sterilitet

Dijagnostika steriliteta u Specijalnoj ginekološkoj bolnici Genesis obuhvata opsežna ispitivanja. Tokom dijagnostike obavljaju se sledeći pregledi:

  • laboratorijske pretrage,
  • brisevi,
  • spermogram i spermokultura,
  • ultrazvučni pregeldi 2D, 3D i 4D aparatima,
  • pregled i ultrazvuk dojki,
  • provera prohodnosti jajovoda – HSG I pod kontrolom ultrazvuka,
  • dijagnostička punkcija i biopsija testisa,
  • genetsko ispitivanje oba partnera – određivanje kariotipa,
  • histeroskopija i
  • laparoskopija.

Specijalna ginekološka bolnica Genesis
Uroša Predića 4
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Kada se sprovodi vantelesna oplodnja?

Vantelesna oplodnja se sprovodi u slučaju da ne postoji ni jedan drugi način za lečenje steriliteta. Najčešće indikacije za vantelesnu oplodnju su oštećenje jajovoda, nepoznat uzrok steriliteta, endometrioza (pojava sluznice materice izvan nje – na jajnicima i oko njih), tri neuspešna pokušaja indukcije ovulacije, tri neuspele intrauterine inseminacije, muški faktor steriliteta – smanjen broj spermatozoida, otežana pokretljivost spermatozoida, izmenjena morfologija spermatozoida, azoospermija (nedostatak spermatozoida u ejakulatu usled začepljenosti semenih kanala) itd.

Ukoliko se nakon opsežnih analiza utvrdi prisutnost nekog od pomenutih uzroka steriliteta, jedino rešenje za začeće je vantelesna oplodnja.

Priprema za vantelesnu oplodnju

Kada dođete u Specijalnu ginekološku bolnicu Genesis, prijatni doktori će Vas dočekati sa osmehom na licu i potruditi se maksimalno da se osetite prijatno i opušteno. Svesni su delikatnosti situacije u kojoj se nalazite, da je potreban ličan pristup svakom pacijentu, besprekorna dijagnostika, brzo izlečenje, ali na prvom mestu sticanje poverenja u stručnost doktora koji će obaviti vantelesnu oplodnju.

Priprema za vantelesnu oplodnju

Priprema za vantelesnu oplodnju podrazumeva razgovor sa klijentima, pregled postojeće dokumentacije i dijagnostiku uzroka steriliteta. U Specijalnoj ginekološkoj bolnici Genesis dijagnostika uzroka steriliteta se zahvaljujući visokoj tehnološkoj opremljenosti i vrhunskom znanju koje poseduju zaposleni sprovodi za samo jedan dan.

Iako se pretrage vrše kod oba partnera, važnija je pretraga kod muškaraca, jer na osnovu analize spermograma doktori tačno znaju šta je potrebno od invazivne dijagnostike obaviti kod žene. Ukoliko je u pitanju muški faktor – smanjena pokretnost spermatozoida ili azoospermija, ne radi se ispitivanje prohodnosti jajnika, već se preporučuje inseminacija ili VTO.

Šta podrazumeva vantelesna oplodnja?

Vantelesna oplodnja je proces koji se obavlja kroz period od dve do četiri nedelje – u zavisnosti od potrebne terapije. Podrazumeva primenu lekova za stimulaciju ovulacije, monitoring ciklusa, prikupljanje jajnih ćelija, njihovo spajanje sa muškim polnim ćelijama i plasiranje embriona u matericu.

Prva faza je stimulacija ovulacije. Ona predstavlja pripremu za aspiraciju jajnih ćelija, odnosno vađenje jajnih ćelija koje će biti oplođene.

Aspiracija jajnih ćelija

Aspiracija jajnih ćelija je bezbolna metoda koja se obavlja uz blagu, kratkotrajnu anesteziju. Tokom ove procedure se specijalnim iglama ulazi do jajnika pacijentkinje i izvlači folikularna tečnost u kojoj se nalaze jajne ćelije. U isto vreme se vrši kolekcija muških polnih ćelija – spermatozoida.

Nakon što se obavi aspiracija jajnih ćelija, pacijentkinje ostaju u bolnici 1 do 2 časa. Kada se pacijentkinja probudi, dobija informaciju o broju i kvalitetu izvađenih jajnih ćelija, kao i o metodi kojom će one biti oplođene – da li je to IVF ili ICSI postupak. Sledi proces spajanja jajne ćelije i spermatozoida, a nakon 48 sati od fertilizacije zna se tačno kakva je deoba ćelija i da li su embrioni kvalitetni ili ne. Stoga, dva dana nakon oplodnje zaposleni u bolnici Genesis obaveštavaju bračni par kada će se obaviti embriotransfer (vraćnje embriona u matericu).

Embriotransfer

Embriotransfer se može obaviti treći dan nakon fertilizacije kada je on u osmoćelijskom stadijumu ili peti dan kada je u stadijumu blastociste. Na osnovu brzine deobe ćelija, biolog odlučuje kada će se on obaviti, odnosno kada je bezbednije da se embrion plasira u matericu. Procenat uspešnosti vantelesne oplodnje je isti bez obzira da li se on ubacuje trećeg ili petog dana.

Embriotransfer predstavlja u potpunosti bezbolnu metodu koja traje izuzetno kratko. Tokom ove intervencije, embrion se ubacuje transcervikalno u matericu pomoću katetera, a pod kontrolom ultazvuka. Kada se završi transfer, proverava se da li je embrion plasiran na pravo mesto u materici. Na osnovu hiperehogenih tufnica se određuje uspešnost embriotransfera.

Ultrazvučni pregled kao definitivna potvrda trudnoće

Dvanaestog dana od embriotransfera, radi se analiza betaHCG-a iz krvi u laboratoriji i pacijentkinja obaveštava doktore o njegovoj vrednosti. U 56,8% slučajeva vantelesne oplodnje u bolnici Genesis nalaz bude pozitivan. Savetuje se provera njegove vrednosti nakon dva dana, kako bi se potvrdilo konstantno uvećanje. Dve nedelje nakon pozitivnog testa radi se definitivna potvrda trudnoće, odnosno ultrazvučni pregled. Tada se detektuje srčana radnja ploda, da li je u pitanju jedna beba, dvojke, trojke i vodi se dalja briga o trudnoći.

Koliko traje vantelesna oplodnja?

U slučaju da su svi nalazi prikupljeni, sam proces vantelesne oplodnje otpočinje odmah i traje dve ili četiri nedelje, a zavisi od starosti žene, količine ovarijalne rezerve i uzroka steriliteta.

Dugi protokol za stimulaciju ovulacije traje četiri nedelje i obavlja se u slučaju da je u pitanu mlada žena, ukoliko ima policistične jajnike, endometriozu i dobru ovarijalnu rezervu.

Koliko traje vantelesna oplodnja

Sa druge strane, ukoliko je pacijentkinja starija od 35 godina ili ima slabu ovarijalnu rezervu, obavlja se kratki protokol za stimulaciju ovulacije koji traje ukupno dve nedelje.

Vrste vantelesne oplodnje

Postoje dve osnovne vrste vantelesne oplodnje – IVF i ICSI tretman. U zavisnosti od problema koji par ima, a na osnovu podrobne dijagnostike odabira se jedan od ova dva metoda.

Vantelesna oplodnja IVF metodom

Vantelesna oplodnja IVF metodom (In Vitro Fertilization) primenjuje se u slučaju smanjenog broja spermatozoida, ali sa odgovarajućom pokretljivošću, neprohodnosti jajovoda, endometrioze ili postojanja policističnih jajnika. IVF tretman podrazumeva stavljanje jajne ćelije u bliski kontakt sa 100.000 spermatozoida u strogo laboratorijskim uslovima. Najbolji spermatozoid samostalno nalazi put do jajne ćelije i vrši se oplodnja.

Vantelesna oplodnja ICSI metodom

Vantelesna oplodnja ICSI metodom (Intracitoplazmatično ubacivanje spermatozoida) se primenjuje u slučaju postojanja lošeg kvaliteta i broja spermatozoida, azoospermije i u slučaju neuspešnog IVF tretmana. ICSI tretman podrazumeva odabir jednog, najboljeg spermatozoida iz ejakulata koji se pomoću mikromanipulatora plasira u jajnu ćeliju.

Uspešnost vantelesne oplodnje

Uspešnost vantelesne oplodnje IVF tretmanom zavisi od starosti partnera, nivoa reproduktivnih hormona, bolesti koje su pridružene (gojaznost, dijabetes, hipertenzija, imunološke bolesti itd.), ali i od životnih navika (pušenje, konzumiranje alkohola, prisustvo stresa itd.), a u Specijalnoj ginekološkoj bolnici Genesis iznosi od 40 do 47%.

Uspešnost vantelesne oplodnje

Uspešnost vantelesne oplodnje ICSI tretmanom zavisi od istih faktora od kojih zavisi i vantelesna oplodnja IVF tretmanom i uspešnost je slična, a iznosi od 40 do 45%.

Tokom 2011. godine, ukupna stopa trudnoće nastale vantelesnom oplodnjom u Specijalnoj ginekološkoj bolnici Genesis iznosila je 45,9% za sve uzrasne grupe. Kod pacijentkinja starosti ispod 35 godina, uspešnost je 65,3%, kod pacijentkinja starosti od 35 do 39 godina 38,8%, a kod pacijentkinja starijih od 40 godina 17,6%.

Uspešnost vantelesne oplodnje tokom 2013. godine

Godine 2013. u okviru Nacionalnog programa za VTO koji finansira Republički fond za zdravstveno osiguranje, kroz postupak vantelesne oplodnje u bolnici Genesis prošlo je 87 parova. Prosečna starost pacijentkinja bila je 33,6 godina, a ostvareno je 48 trudnoća, odnosno postignut uspeh od čak 56%.

Primo Vision sistem za sigurniji odabir embriona

Specijalna ginekološka bolnica Genesis iz Novog Sada se potrudila da poveća procenat uspešnosti vantelesne oplodnje uvođenjem najsavremenijih aparata i otkrića iz sveta. Bolnica Genesis je prva zdravstvena ustanova u zemlji koja koristi sistem Primo Vision za sigurniji odabir najkvalitetnijih embriona. Ovaj sistem omogućava kontinuirano proćenje razvoja embriona od momenta oplodnje do trećeg ili petog dana razvoja.

Sistem Primo Vision se sastoji iz mikroskopa i kamere koji su smešteni u inkubator gde se embrioni nalaze. Svakih 10 minuta vrši se snimanje razvoja embriona, a zatim računar spaja te kontinuirane fotografije. Na taj način se kreira filmić koji pokazuje brzinu razvoja i način deljenja ćelija embriona, a koji pomaže biologu da odabere najkvalitetnije embrione koji imaju najveći potencijal za razvoj, te za plasiranje u unutrašnjost materice.

Putem Primo Vision sistema se prati razvoj svih embriona. Obzirom na to da je vreme koje protekne od oplodnje do prve ćelijske deobe parametar koji ima visoku prediktivnu vrednost u proceni kvaliteta samog embriona, ovaj sistem je od velike pomoći u odabiru najkvalitetnijih embriona.

Specijalna ginekološka bolnica Genesis
Uroša Predića 4
Novi Sad

Telefoni i E-mail:
Pitanje za doktore: Pošaljite E-MAIL

Zakažite pregled

Preporuka strane: