Vrtoglavica – Neuropraxis Novi Sad

Vrtoglavica predstavlja stanje u kojima se osećate kao da se sve vrti oko vas, ili, pak da se sami krećete ili ponirete u prostoru. Vrtoglavicu karakteriše teturanje i nesigurnost u hodu, kao i održavanje ravnoteže. Često mogu biti praćene mučninom i preznojavanjem. Može se javiti zujanje u ušima, poremećaj vida i govora.

Zakažite termin pregleda u našoj neurološkoj i psihijatrijskoj ordinaciji Neuropraxis i saznajte više o tome šta je vrtoglavica i kako se leči.

Neurološka i psihijatrijska ordinacija Neuropraxis

Bulevar patrijarha Pavla 36, Lokal 2, Novi Sad

+ 381 21 54 95 90

Osobe koje imaju vrtoglavicu najčešće opisuju poremećaj ravnoteže kao osećaj okretanja u glavi ili kao gubitak orijentacije u prostoru.

Smetnje se pogoršavaju okretanjem glave i promenom položaja tela i praćene su poremećajem sluha, šumom u uhu i mučninom.

Uzroci nastanka vrtoglavice

Najčešći uzroci zbog kojih nastaju vrtoglavice su: povišen ili snižen krvni pritisak, bakterijske ili virusne infekcije, upale srednjeg uva, migrene, vaskularni problemi, posebno promene u vratnoj kičmi, ateroskleroza, anemija, alergije, kao neželjeno dejstvo kod nekih lekova, povrede glave i uva, multipla skleroza, trovanje nikotinom, alkoholom, tumor i druge bolesti mozga.

Lečenje vrtoglavice

Da bi se odredila tačna dijagnoza vrtoglavice potrebno je načiniti niz dijagnostičkih postupaka: od neurološkog pregleda, ORL pregleda, očnog pregleda, nalaza fizijatra ili ortopeda, kardiologa, pregleda krvnih sudova, psihijatrijskog ispitivanja.

Nakon što se utvrdi uzrok vrtoglavice, određuje se i način lečenja.

Kada lekar odredi terapiju poželjno je pridržavati se i nekih sugestija kao što su: dok ležite zauzmite položaj koji vam je najudobniji, držite otvorene oči i gledajte u jednu tačku, držite hladne obloge na čelu, izbegavajte kafu, alkohol i cigarete, pržena i masna jela, sa što manje soli, ali ako imate nizak pritisak, povećajte unos soli uvek kad osetite malaksalost, uzimajte što više tečnosti, pokušajte da se opustite uz pravilno disanje.