Ciste na jajnicima – kako nastaju i kako se leče

Statistika kaže da svaka žena bar jednom u životu ima neku vrstu ciste na jajnicima. Saznanje, ali i sami simptomi cističnih jajnika nisu prijatni, pa žene pored nelagodnosti osećaju i strah, pogotovo ukoliko planiraju bebu. Međutim, čak 90 posto cista je bezopasno, ne zahteva posebnu intervenciju ili terapiju i ne utiče na začeće i trudnoću.

Dijagnoza ciste na jajnicima

Šta su i kako nastaju ciste?

Ciste su izrasline na jajnicima u formi šupljina i ispunjene su tečnošću. Najčešće nastaju kao rezultat hormonalnog disbalansa kod žena između 25 i 40 godina. S obzirom na način nastanka, one se dele u tri velike grupe.

Najčešće i najbezazlenije – funkcionalne ciste nastaju prilikom procesa ovulacije. One mogu biti folikularne i luteinske. Folikularna nastaje u slučaju kada folikul ne pukne i često nestane sa pojavom sledećeg menstrualnog krvarenja.Ukoliko je veličina ove ciste do 5 cm, obično je ne prate posebni simptomi, pa žene često ni ne znaju da je imaju. Bolove i pritisak u donjem delu stomaka izaziva veća i upornija cista, čije pucanje može biti veoma neprijatno i bolno.

Luteinska cista nastaje kada jajnik oslobođa jajnu ćeliju, u trenutku kada se formira žuto telo. Zbog hormonskog disbalansa, umesto žutog tela nastaće luteinska cista. Vrlo često ove ciste bivaju ispunjene krvlju i one mogu biti vrlo bolne.

Nefunkcionalne ciste nastaju u procesu menstruacije, kao produkt nakupljene krvi. Ovakva vrsta cisti može imati uticaja na začeće, ali ukoliko se primete na vreme, vrlo uspešno se leče hormonalnom terapijom.

Policistični jajnici – komplikovanije vrste cista, koje pored posete ginekološkoj ordinaciji iziskuju i lečenje kod endokrinologa. Policistične jajnike prati ozbiljniji hormonski disbalans, koji sa sobom vuče niz drugih simptoma – neredovna menstruacija, akne, maljavost, gojaznost, gubitak kose… Ovakve vrste cista mogu otežati začeće, ali uz odgovarajuću terapiju endokrinologa i ginekologa, kao i trajnim menjanjem životnih navika (fizička aktivnost, prekid pušenja i konzumiranja alkohola), trudnoća je izvesna. Vrlo često, trudnoća ima pozitivan efekat, te smanjuje broj cisti i mogućnost nastanka novih.

Kako se leče ciste?

Nakon što je dijagnostikuje, ginekolog verovatno neće preduzeti ništa, osim redovnog praćenja razvoja  ciste. Najčešće se ciste same povlače (apsorbuju ili pucaju) u prvih šest meseci, a vrlo često i ranije. U slučajevima kada cista naraste više od 10 cm, ili je suviše bolna i izaziva dodatne komplikacije, vaš izabrani ginekolog će uvesti terapiju. U najvećem broju slučajeva, to je hormonska terapija (kontraceptivna pilula), koja će smanjiti nastanak novih cista. Ukoliko hormonalna terapija (nefunkcionalne ciste) ne daje rezultate i žena ne može da zatrudni,  radi se laproskopska operacija nakon koje bi začeće trebalo da nastupi odmah.

ciste na jajnicima

Nekad se može desiti da se ciste uvrnu, te dođe do prekida cirkulacije. Ovakva situacija zahteva hitnu operaciju, a ponekad i odstranjenje celog jajnika. Međutim, ukoliko je drugi jajnik zdrav, šansa za dobijanje bebe i u ovom slučaju je veoma velika.

Rak jajnika je dijagnoza koja je nažalost u porastu. On se smatra petim uzročnikom smrti usled kancera kod žena. Lekar će ultrazvučnim pregledom sa velikom sigurnošću utvrditi da li je pojava izrasline cista ili tumor, jer su tumori čvrste strukture, a ciste vodene.

Poseta ginekologu obavezna je bar jednom godišnje, kada će lekar napraviti UZ pregled i uzeti sve neophodne briseve. U slučaju pojave ciste, treba se pridržavati saveta lekara i redovno ići na zakazane kontrole, jer je to jedini način da se razvoj ciste isprati i reaguje ukoliko je neophodno. Iako je pojava ciste najčešće bezazlena, ne zaobilazite ginekološke ordinacije, jer „zapostavljena” i problematična cista može izazvati ozbiljan problem po zdravlje žene i njen reproduktivni sistem.

Preporučujemo vam sledeće ginekološke ordinacije:

Ginekološka ordinacija Ejlejtija

Ginekološka ordinacija Biovita

Ginekološka ordinacija Žikić D

Ginekološka Ordinacija Femina

Ginekološka ordinacija Todorović

Ginekološka ordinacija Consilium

Ginekološka ordinacija Uromedica

Ginekološka ordinacija Maksimović

 

Pogledajte spisak svih ginekoloških ordinacija u Srbiji OVDE.

izvor slike: medicalgraphics

izvor slike: Pixels

Preporuka strane: