Koliko su opasne promene na mladežima?

Naše bake će osobu sa velikim brojem mladeža nazvati srećković, zbog uverenja da su takve osobe posebno srećne u životu. Dermatolozi pak, sa bakama nisu saglasni. Mladeži, a posebno promene na mladežima mogu biti vrlo opasni.
Nećemo vam govoriti o iskušavanju sreće, ali ćemo vas posavetovati da posmatrate svoje mladeže i jednom godišnje odete na dermatološki pregled.

Pregled mladeža

Kako nastaju mladeži?

Mladeži su pigmentne promene na koži, od braon do crne boje i veličine do 1 cm. Pigmentne ćelije, koje su ravnomerno raspoređene po celoj koži, izuzev dlanova i tabana, u nekom momentu se grupišu pogrešno i na taj način nastaje mladež. Može se javiti bilo gde na koži. Sa nekim mladežima se rađamo, veliku većinu dobijamo do 20 godine života, a neki mladeži se javljaju i kasnije.

Pregled mladeža – dermoskopija

Većina mladeža na našem telu tokom života menja veličinu, oblik, boju. Ukoliko su te promene očigledne, vrlo je važno javiti se dermatologu u najkraćem roku. Dermoskopija je dijagnostička metoda pregleda svih mladeža, kao i izmenjenih pojava na koži. Ovaj pregled nije bolan, a vrši se pomoću posebnog aparata – dermoskopa. Zahvaljujući njemu lekari imaju detaljniju sliku mladeža i tkiva. Dermatolozi ističu važnost dermoskopije i blagovremeno uklanjanje rizičnih mladeža, kao jedini način prevencije melanoma – raka kože.

Dermoskopija Novi Sad

Faktori rizika za razvoj melanoma:

* Osobe svelte puti, kose i očiju
* Osobe koje u porodici imaju slučaj oboljenja od melanoma
* Prisustvo sunčevih pega na koži i pojava više od 50 mladeža
* Atipični mladeži (veliki, neravni, nepravilnog oblika i boje)
* Urođeni mladeži
* Opekotine od Sunca pre 20. godine
* Posete solarijumu
* Dodir sa kancerogenim supstancama (radijum, pesticidi, herbicidi, kreozot, ugljeni katran)
* Oslabljen imuni sistem
* Veći rizik imaju muškarci

Kada treba ukloniti mladež?

Vaš lekar će posavetovati uklanjanje mladeža ukoliko je on u grupi rizičnih – promena oblika, boje, veličine. Takođe, trebalo bi otkloniti i sve urođene mladeže veće od 1.5 cm, kao i one koje slučajno povređujemo. To su obično mladeži na pregibima, koži glave i drugim mestima na kojima su izloženi čestim iritacijama. Vrlo često, mladež svojom veličinom ili pozicijom narušava estetiku, pa je i to jedan od razloga za njegovo otklanjanje.

Uklanjanje mladeža – metode

Uklanjanje mladeža može se vršiti hirurškim putim ili radiotalasima. U oba slučaja obavezna je pathistološka analiza oktlonjenog mladeža. Tretmani uklanjanja vrše se u hirurškim i pojedinim dermatološkim ordinacijama.

Uklanjanje mladeža

Uklanjenje mladeža hirurškim putem vrši se pravljenjem reza i mehaničkim odstranjivanjem, uz lokalnu anesteziju. U ovom slučaju otklanja se i deo okolnog tkiva. Ovaj metod često ostavlja manje ili veće ožiljke. Rizični mladeži uklanjaju se isključivo hirurškim putem.

Uklanjanje mladeža radiotalsima je nabezbolniji način skidanja mladeža sa kože. Intervencija traje manje od jednog minuta i nije praćena krvarenjem. U ovom slučaju ožiljka nema ili je gotovo neprimetan. Baš zbog toga ova metoda je idealan način za uklanjanje mladeža iz estetskih razloga.

Dermoskopiju i uklanjanje mladeža možete zakazati u sledećim ordinacijama i klinikama:

Ordinacija za estetsku hirurgiju Consilium

Specijalna hirurška bolnica PARKS – Dr Dragi

Poliklinika Nada Diva

Dermatovenerološka ordinacija Derma Experta

Dermatovenerološka ordinacija Lugonja cosmedics

Spisak svih ordinacija pogledajte na stranici HIRURŠKE ORDINACIJE .

Dermatologa može pronaći na stranicama DERMATOLOŠKE ORDINACIJE i DERMATOLOG.

Izvori slika:
National Cancer Intitute
Wikimedia Commons
Wikipedia

Preporuka strane: , , ,