Neven, Žutelj, Prstenčac, Zimorod, Ognjac, Vrtleni neven

Neven Calendula officinalis

Latinsko ime: Calendula officinalis L. – Compositae

Jednogodišnja zeljasta blljka, visoka 30-50cm. Kod nas se svuda gaji kao omiljeno narodno cveće. Cvasti su žute ili narandžaste, pojedinačne, 2-5cm široke, svojstvenog mirisa. Upotrebljava se cvet, ređe cela biljka u cvetu (Calendulae flos et herba). Lako se gaji i brzo razmnožava. Prilikom gajenja treba odabrati samo krupne, tzv. „duple“ cvasti jake narandžaste boje. Cveta od proleća do jeseni, a u primorju skoro cele godine. Cvet treba brati po suvom i sunčanom vremenu u korpe i što pre osušiti na jakoj promaji da što bolje sačuva divnu prirodnu boju i miris, jer se droga ceni pre svega prema izgledu, boji i mirisu.

Sastav: U osušenom cvetu ima svega 0,02% etarskog i 5,2% masnog ulja, 5% kaučuka, 8-9% smole i različitih karotenoidnih boja, 8-9% sluzi, 12% šećera, 1,3% belančevina, fitosterola, salicilne kiseline, enzima i raznih soli.

Upotreba: Neven se upotrebljava spolja i iznutra, više u narodnoj nego u naučnoj medicini. Neven je blag antiseptik. U obliku čaja (10 na 100), tinkture (20 na 100 delova 70%-og alkohola) ili masti upotrebljava se za lečenje nekih kožnih bolesti, osobito impetiga. Čajem ili tinkturom razblaženom s 3 dela prokuvane vode pere se obolelo mesto, a zatim maže ovim melemom: 10g nevenove tinkture dobro se pomeša sa smešom od po 20g lanolina, vazelina i cinkoksida.

  1. Perutavi lišaj: po 25g nevenovog cveta i stucanih pupoljaka od oraha, kruške i topole stavi se u 1l ulja, umota u čiste krpe i drži 6 sati u loncu sa vodom da voda tiho ključa. Toplo se procedi kroz čisto suvo platno, iscedi i čuva na hladnom mestu. Mazati uveče.
  2. Impetigo (narodni lek); sitno se narežu vrrhovi grančica oraha, kruške i hrasta i kuvaju 2 sata u vodi (1kg smeše u 20l vode) mlakom oceđenom tečnošću peru se obolela mesta i drži 1-2 sata svaki dan. Posle toga se osušena mesta namažu svežim uljem.
  3. Neuredna menstruacija: po 25g nevena, rusomače, paprenog lisca i kamilice se pomeša, pa se 3 supene kašike smeše popari s pola liitra ključale vode, pokipi i posle 2 sata procedi, iscedi i pije u toku dana 3 puta dnevno. po 1 čaša pre jela. Pije se na 2-3 dana pred mesečno pranje.
  4. Čaj za znojenje (grip, nazeb, kad je potrebno znojenje): po 20g cveta nevena, zove, lipe, crnog sleza i lavandule se pomeša; 3 kašike smeše se spravi kao pod 3. Pije se što topliji čaj.

U homeopatskoj i narodnoj medicini upotrebljava se za ispiranje i oblaganje rana, čireva, ujeda pčela i osa, opekotina, za vaginalno zapiranje, za lečenje želuca, creva i žuči i dr.